خانواده درمانی به مجموعهای از رویکردهای درمانی گفته میشود که در آن سعی میشود تا از نیرو و قدرت خانواده برای کمک به ترک اعتیاد به مواد مخدر یا الکل بهره گرفته شود. به علاوه خانواده درمانی باعث میشود که اعتیاد به مصرف کننده و خانواده وی آسیب کمتری بزند. به علاوه در خانواده درمانی ترک اعتیاد به موضوعات و مشکلات دیگری مانند مهارتهای والدین، سوءمصرف مواد، افسردگی، مشاجرات خانوادگی و بیکاری پرداخته میشود. خانواده درمانی ترک اعتیاد غالباً به شکل آموزشی اجرا میشود. جلسات خانواده درمانی فرصت مناسبی برای اعضاء خانواده است که بتوانند سوالات خود را بپرسند و از طریق گفتگو با یکدیگر به حل مشکلات خود بپردازند. مداخلههای درمانی مورد استفاده عبارت است از:
گفتگو درباره نقشهای اعضاء خانواده
تشخیص روشهای مفید برای تقویت ارتباط خانوادگی و اعتماد به یکدیگر
آگاهی از موارد مفید و مضر
تشخیص روشهای موثر برای تعامل با یکدیگر به منظور برآورده کردن نیازهای اعضاء خانواده
مدل سیستمهای خانوادگی
اکثر متخصصین خانواده درمانی نوعی مدل سیستم خانوادگی را اتخاذ کردهاند که سوءمصرف مواد را به مثابه علامت اختلال در عملکرد خانواده در نظر میگیرد. خانواده درمانی مبتنی بر نظریهای است که خانواده را سیستمی متمایز میداند که هر یک از اعضاء آن بر عملکرد نهایی کل اثر میگذارد. چنانچه یکی از اعضاء خانواده دچار مشکل، در این مورد خاص سوءمصرف مواد، بشود عملکرد کل خانواده تحت الشعاع قرار میگیرد. حتی دیگر اعضاء خانواده که مواد مصرف نمیکنند، متوجه میشوند که رفتارشان به دلیل تلاش بیوقفه برای اصلاح وضعیت تغییر کرده است.
مزایای خانواده درمانی برای ترک اعتیاد
در ادامه مهمترین مزایای خانواده درمانی اعتیاد را توضیح میدهیم.
– درک بهتر ماهیت اعتیاد و تاثیر آن بر رفتار
اعضاء خانواده با بهرهگیری از آموزشهای لازم بهتر میتوانند ماهیت اعتیاد و تاثیر آن را بر رفتار درک کنند. همان طور که امکان ارزیابی فردی وجود دارد، متخصص اعضاء خانواده را در زمینه ارزیابی رفتارها و عملکردها راهنمایی میکند.
– آگاهی از نیروهای نهفته در خانواده
الگوهای ناهنجار و ناسازگارانه خانواده یکی از عاملهای سوق دادن افراد به سمت مواد و استمرار مصرف مواد است. بنابراین تمام اعضاء خانواده باید تحت درمان قرار بگیرند تا بهترین نتیجه ممکن به دست بیاید.
– بهبود ارتباط
چنانچه اعضاء خانواده با هم ارتباط نداشته باشند یا درگیری عاطفیشان محدود شده باشد، تحکیم روابط برای موفقیت درمان ترک اعتیاد ضروری است.
– جلب اعتماد دوباره
سوءنیت و عدم صداقت نسبت مستقیم با سوءمصرف مواد دارد. ممکن است اعضاء خانواده نخواهند که قلب یا پول خود را برای فردی سرمایهگذاری کنند که به اعتماد آنها خیانت کرده است. بهبود ارتباط، تعامل صادقانه و مشاهده تغییرات مثبت به ترمیم این شکاف کمک میکند.
– به اشتراک گذاشتن احساسات
فرد معتاد پلهای پشت سر خود را خراب میکند. ممکن است اعضاء خانواه عصبانی باشند، اما نتوانند خشم خود را ابراز کنند، احتمال دارد از بازگشت به اعتیاد بترسند یا احتمال آشتی دوباره هیجانزدهشان کند. مدتی طول میکشد تا خانواده شیوه تشخیص دادن، متعادل کردن و بیان احساسات را یاد بگیرند.
– تعیین حد و مرز
هر فردی باید حد و مرز خود را بشناسد، البته تعیین حد و مرز آسان نیست. درهر حال تعیین حدود گامی ضروری برای دوباره سرپا شدن خانواده و غلبه بر اعتیاد است.