مصرف مواد مخدر در جوامع امروزی بسیار زیاد است و مردم از مواد توهمزا و اعتیادآور زیادی استفاده میکنند. لازم است بدانید که مصرف مواد مخدر علاوه بر اینکه وابستگی را در بدن فرد ایجاد میکند، بلکه باعث شده تا اثر خود را بر روی مغز و دیگر اعضای بدن گذاشته و آنها را بهطور کلی دچار اختلال نمایند. شخصی که مواد مخدر مصرف میکند، ممکن است دچار بیماریهای مختلفی شود یا اینکه فرد مصرفکننده پس از استفاده از مواد مخدری خاص، تمامی علائم یک بیماری را پیدا کند که یکی از آنها بیماری اسکیزوفرنی نام دارد.
در این مقاله به بررسی شباهتهای بیماری اعتیاد و اسکیزوفرنی خواهیم پرداخت و شما را با علائم مشترک اعتیاد و اسکیزوفرنی آشنا خواهیم کرد.
علائم مشترک اعتیاد و اسکیزوفرنی
بیماری اسکیزوفرنی عارضهای است که فرد دچار توهم شده و با شخصیتهای خیالی یا اشیای بیجان ارتباط برقرار کرده و تصور میکند که آنها دوستشان هستند و میتوانند به خوشوبش کردن بپردازند؛ اما لازم است بدانید که علائم به وجود آمده در فرد مبتلا به بیماری اسکیزوفرنی جدی بوده و فرد باید تحتنظر پزشک درمان شود. اما در اعتیاد همان گونه که گفته شد گاهی اوقات به دلیل اینکه مواد مخدر تأثیر منفی بر عملکرد مغز میگذارد، برخی از علائم را به وجود میآورد که بسیار شبیه به بیماری اسکیزوفرنی است که در ادامه این مقاله به معرفی آنها پرداخته شده است پس با ما همراه باشید.
توهم
در بیماری اسکیزوفرنی توهم همواره با افراد درگیر همراه است و درصورتیکه داروهای تجویز شده مخصوص را مصرف نکنند احتمال زیادی وجود دارد تا توهم این افراد بیشتر شده و همین ممکن است باعث ایجاد ترس شدید در فرد یا آسیب رساندن به خود یا اطرافیان شود. در بیماری اعتیاد و افرادی که درگیر مصرف مواد مخدر هستند نیز توهم بهعنوان یکی از اثرات جانبی ماده مخدر به شمار میآید که در آن فرد چیزهایی را میبیند یا میتواند با آنها صحبت کند که وجود خارجی ندارند و صرفاً ساخته ذهن این دسته افراد است.
هذیان
هذیان نیز مانند توهم یکی از علائم بیماری اسکیزوفرنی است که در مراحل مختلف این بیماری متفاوت بوده و شخص درگیر در صورت عدم مصرف داروهای خود ممکن است کلمات و جملات بیربط را بیان کرده و اطرافیان خود را دچار ترس و وحشت نمایند. در بیماری اعتیاد نیز عارضه هذیان گفتن در مصرف بعضی از موادهای مخدر وجود دارد. در این موضوع شخص مصرفکننده مواد مخدر ممکن است به دلیل درگیر شدن مغز با اثرات موادی همچون کوکائین، شیشه و ماریجوانا، دچار هذیان گفتن شده و جملاتی را بیان کند که وجود خارجی نداشته یا اینکه فرد ادعا کند که یکچیز جان وی را تهدید کرده است به همین منظور ترس و وحشت زیادی در شخص مصرفکننده به وجود خواهد آمد. ترک کوکائین یا سایر مواد مخدر بهترین راهکار است.
رفتارهای غیرطبیعی و ناهنجار
همان گونه که میدانید، بیماری اسکیزوفرنی شدتهای مختلف دارد و درصورتیکه در هرکدام از مراحل این بیماری، داروهای مخصوص به آن مصرف نشود ممکن است کارها و رفتارهای غیرمعمولی از فرد سر بزند؛ اما به خاطر داشته باشید که فرد مبتلا به بیماری اسکیزوفرنی بسیار ناتوان است و هرگز نباید این افراد را مورد سرزنش قرار داد.
موضوع رفتارهای غیرطبیعی و ناهنجار نیز در بیماری اعتیاد صادق است و فردی که مصرفکننده مواد مخدرهای گوناگون است به دلیل اینکه ماده مخدر مغز فرد را درگیر کرده و آن را دچار اختلال میکند، ممکن است تا رفتار و حرکات غیرمعمول و غیرطبیعی را از وی شاهد باشیم؛ که برای رفع این موضوع بهترین کار ترک اعتیاد است و باید پروسه ترک در یک کلینیک و زیر نظر پزشک متخصص صورت گیرد تا در آینده فرد دوباره دچار این مشکل نشود.
افکار منفی و آشفته
بیماری اسکیزوفرنی بیماری سخت و دردناکی است که بهطورکلی مغز فرد مبتلا را هدف قرار داده و عملکرد آن را به کلی مختل میکند. در بیماری اسکیزوفرنی ممکن است گاهی اوقات ذهن فرد بیماری به اکار منفی و آشفته کشیده شود که برای رفع این مشکل حتماً باید داروهای خود را مصرف کند تا وضعیت مغز تا حدودی به حالت طبیعی خود برگردد؛ اما در بیماری اعتیاد فرد مصرف کننده مواد مخدر با مصرف دوز مشخصی از ماده موردنظر ذهن خود را با دستان خود آشفته کرده و باعث میشود تا افکار منفی پوچ و بیهودهای که اکثر آنها وجود خارجی ندارند را به ذهن خود آورده و به همین خاطر فرد مصرفکننده دچار افسردگی و در مواردی پرخاشگر شود.
کاهش انگیزه برای زندگی
افسردگی یکی از مشکلات غالبی است که احتمال دارد برای فرد مبتلا به بیماری اسکیزوفرنی رخ دهد. به دلیل اینکه شخص نمیتواند افکار و احساسات خود را هنگام مواجه با بیماری اسکیزوفرنی کنترل کند، بهمرور زمان از این موضوع خسته شده و انگیزه زندگی در وی کاهش پیدا کند. در این موارد بهتر است تا از مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک اطمینان حاصل نمود و با فرد برای مراجعه به روانشناس مشورت کرد.
در بیماری اعتیاد ممکن است فرد مصرف کننده در بارهای اول مصرف، دچار سرخوشی و احساسهای هیجانانگیزی شود، اما با تداوم مصرف مواد مخدر ممکن است به دلیل عوارض شدید آن ماده مخدر، دچار افسردگی شدید شده و ادامه زندگی را برای خود مشکل ببیند و حتی سعی در اتمام زندگی خود کند.
کدام یک از مواد مخدر باعث اسکیزوفرنی میشود؟
در ادامه شمارا با برخی از مواد مخدر معمول آشنا خواهیم کرد که علائمی همچون بیماری اسکیزوفرنی را در فرد به وجود خواهد آورد. لازم است بدانید درصورتیکه فردی مبتلا به بیماری اسکیزوفرنی باشد این مادهها میتوانند علائم کلی بیماری اسکیزوفرنی را تشدید کرده و مشکلات بیشتری را برای فرد ایجاد نمایند.
ارتباط کوکائین و اسکیزوفرنی
کوکائین که بهعنوان مادهای توهمزا شناخته میشود، بهصورت مستقیم مغز انسان را هدف گرفته و آن را دچار اختلال میکند. مصرف کوکائین حتی برای یکبار نیز میتواند توهم و افسردگی را در فرد به وجود آورده و زندگی وی را دچار مشکل نماید. عوارض کوکائین به علائم بیماری اسکیزوفرنی بسیار شبیه هستند و به جرات میتوان گفت که فرد مصرفکننده این ماده مخدر به بیماری اسکیزوفرنی مبتلا شده است.
مصرف الکل و اسکیزوفرنی
الکل نیز که بهعنوان ماده مخدر شناخته میشود و بسیار خاصیت اعتیادآوری دارد، عملکرد مغز را بهطورکلی دچار اختلال کرده و تصمیمگیری و قدرت تفکر را برای فرد سخت میکند. فرد مصرفکننده الکل ممکن است در درازمدت با علائم مختلف بیماری اسکیزوفرنی روبرو شود و زندگی وی را در ادامه دچار اختلال کند. در نظر داشته باشید که برخیها گمان میکنند الکل باعث ایجاد آرامش در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی خواهد شد که باید به شما بگوییم که این تصور اشتباه بوده و به طور حتم بر شدت این بیماری میافزاید.
مصرف گل و اسکیزوفرنی
گل که با نام ماریجوانا نیز شناخته میشود بسیار اعتیادآور بوده و فرد حتی در اولین مصرف و تجربه خود دچار ترس و وحشت زیادی خواهد شد و توانایی تفکر و تعقل را بهطورکلی از دست خواهد داد. هنگامیکه فرد به مصرف این ماده مخدر روی میآورد افکار منفی و نادرستی در فرد به وجود میآید یا اینکه مشکلات زنگی وی در آن لحظه بزرگتر جلوه میدهند که باعث ایجاد افسردگی در فرد خواهد شد و از همین جهت نیز به بیماری اسکیزوفرنی شباهت دارد.
——————————–
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
—————-
منبع:www.clinicpayam.com