چگونه نه بگوییم ؟ درست است که موافقت کردن و گفتن بله خیلی راحت است ولی لزوما بهترین جواب نیست. همانطور که مخالفت کردن و نه گفتن پیامد دارد، موافقت کردن نیز دارای پیامد های خودش است. واقعیت این است با بله گفتن به چیزی که به آن علاقه ای ندارید به چیزی که دوست دارید نه گفته اید. یادگیری اینکه چطور به بعضی از افراد نه بگویید در ابتدا کار سختی است اما اگر به اهمیت این قضیه در مسیر زندگیتان پی ببرید به تلاش خود برای یادگیری این مهارت مهم زندگی ادامه خواهید داد. برای یاد گیری اینکه چطور نه بگویید تا انتهای مطلب با ماهمراه باشید.
چگونه نه بگوییم ؟
نه گفتن برای همه افراد آسان نیست و بسیاری از اشخاص را با چالش مواجه می کند. در ادامه به مهم ترین راهکارها برای نه گفتن موثر اشاره خواهیم کرد:
1- اهداف و خواسته های خود را بشناسید
اولین نکته ای که به شما در نه گفتن کمک می کند این است که بدانید که اهداف زندگی شما در ابعاد مختلف شغل، زندگی مشترک، موقعیت اجتماعی، تحصیل و … چیست. زمانی که اهداف و خواسته های خود را می شناسید نه گفتن خیلی راحت می شود. چون دلیل خوبی برای گفتن نه خواهید داشت. در واقع هر چقدر خودتان را بهتر بشناسید، راحتر تصمیم می گیرید که چه چیزهایی شما را به رویاهایتان نزدیکتر می کند و به چیز هایی باید نه بگویید. شناخت خود که به مهارت خودآگاهی معروف است نیازمند دریافت آموزش و تمرین است.
2- به پیامد های بله گفتن خود فکر کنید
همیشه در نظر داشته باشید زمانی که با درخواستی روبرو می شوید. قبل از اینکه جواب بدهید فکر کنید. اگر جواب مثبت بدهید چه اتفاقی می افتد؟ چه پیامد هایی را به دنبال خواهد داشت ؟ چه چیز هایی را بدست می آورید؟ اگر موافقت کنید چه چیزهایی را از دست خواهید داد ؟ آیا حتما باید این درخواست را قبول کنید ؟
یکی از نکاتی که بسیار در یادگیری هنر نه گفتن به شما کمک می کند کشف اعتقاداتی است که در شما سبب می شود نتوانید دست رد به سینه ی کسی بزنید. اگر به تنهایی نمی توانید این عقاید را پیدا کنید مراجعه به روانشناس می تواند کمک بسیاری در این زمینه به شما بکند.
3-از خود بپرسید که عواقب نه گفتن چیست؟
واقعا نه گفتن چه عواقبی دارد ؟ شاید سبب شود که مدام با خودتان فکر کنید که نکند فردی از دستتان ناراحت شود، یا در نگاه و دیدگاه دیگران آدم بدی به نظر برسید از ادب به دور است و یا خیلی دلایل دیگری برای نه نگفتن داشته باشید. این افکار نشان دهنده ی خیر خواهی و حسن نیت شما است. اما خیلی از این ترس هایی که دارید فقط زاده ی ذهنتان هستند. اگر طرف مقابل شما شخص با ملاحظه ای باشد، و شما نیز نه گفتن را به شیوه ی درستی بیان کنید، حتما دلیل نه گفتن شما را درک خواهد کرد.
برای اینکه بتوانید نه بگویید ابتدا خودتان بپذیرید که نه گفتن بخشی از زندگی شما است و شما نباید تمامی در خواست هایی که از شما می شود را بپذیرید. نه گفتن هیچ اشکالی ندارد و شما تنهای آدمی در این دنیا نیستید که نه می گوید. تنها نکته مهم در پاسخگویی شما چه بله و چه نه رعایت رفتاری توام با احترام است.
4-بهترین روش برای نه گفتن را انتخاب کنید
شما به روش های مختلفی می توانید پیام نه خود را انتقال دهید. این پیام را می توانید رو در رو، با استفاده از پیامک، ایمیل، مکالمه تلفنی و یا هر راه دیگری انتقال دهید. این که شما چگونه درخواست را رد می کنید بسیار مهم است و به شرایط و چگونگی رابطه شما با آن شخص بستگی دارد. سعی کنید که بهترین روش را برای نه گفتن انتخاب کنید.
5- حاشیه سازی نکنید و اصل مطلب را بگویید
برای اینکه نه بگویید لازم نیست که داستان بسازید. فقط بگویید نمی توانید و توضیح کوتاهی بدهید که چرا این درخواست را رد می کنید. لازم نیست توضیحاتی را بدهید که اصلا به آن شخص مربوط نمی شود. شما تنها می خواهید این پیام را برسانید ((نه، ممنون)) و هر توضیحی غیر از این اضافه می باشد. دلیل تراشی های زیاد تنها منجر به اصرار بیشتر طرف مقابل و تحت فشار قرار گرفتن خودتان می شود.
6-با احترام رفتار نمایید
بسیاری از اوقات نه نمی گویید چرا که فکر می کنید که بی احترامی است. اما محترمانه یا نامحترمانه بودن این رفتار، ربطی به نه گفتن یا آره گفتن شما ندارد. بلکه به نحوه بیان و گفتن آن مربوط می شود. در پاسخی می دهید باید ادب را رعایت نمایید و برای احساس طرق مقابل خود ارزش قائل شوید. هم چنین تلاش کنید تا هنگام نه گفتن حالت پرخاشگرانه ای به خود نگیرید.
7- یک پیشنهاد جایگزین بدهید
اگر خواستید می توانید یک پیشهاد جایگزین را به فرد مقابل ارائه دهید. اگر شخص مناسبی برای درخواست ایشان نیستید، شخص دیگری را می توانید به او معرفی کنید که برای انجام آن کار مناسب است. اگر الان برای انجام کاری وقت ندارید زمان دیگری پیشنهاد دهید که وقتتان آزاد است یا اگر راه حلی برای مشکل به نظرتان می رسد، آن شخص را راهنمایی کنید.
فراموش نکنید که شما به خاطر حسن نیتی که دارید یک راه حل جایگزین پیشنهاد می دهید و هیچ تعهدی برای این کار ندارید. در واقع نه گفتن شما هیچ مسئولیتی را برای شما ایجاد نخواهد کرد.
8-وقتی نمی دانید نه بگویید یا بله
در مواردی که نمی دانید که باید چه کاری بکنید و چه جوابی دهید. بهترین کار نوشتن است. شروع به نوشتن کنید هر چیزی که به ذهنتان می رسد را بر روی یک برگه کاغذ بنویسید. وقتی که تمام شد. بعد از اینکه تمامی افکار خود را نوشتید. شروع به نوشتن دلایل و جوابی که می خواهید به طرف مقابلتان بدهید، بکنید. این کار به شما کمک می کند تا به مقدار زیادی از احساس درماندگیتان کم شود. بر اساس تحقیقات روانشناسی انجام شده نوشتن به شما کمک می کند تا با خود زودتر به نتیجه برسید و بهترین تصمیم ممکن را در شرایطی که دارید بگیرید. وقتی که دارید می نویسید خیلی زود می فهمید که در جواب چه بگویید. هنگام نوشتن به طور دقیق پیامدهای مثبت و منفی پذیرفتن یا رد کردن خواسته های افراد را در نظر بگیرید.
9- زمانی که راهکار ها پاسخگو نیستند؟
در بسیاری از مواقع افراد با وجود دانستن راهکارهای مختلف نمی توانند در عمل آن ها را اجرا کنند. این امر می تواند به دلیل مهارت جرات ورزی پایین در شما باشد. در واقع نه گفتن نمود بارزی از مهارت جرات ورزی است. اگر در این مهارت ضعف زیادی دارید مراجعه به کارگاه های آموزشی در زمینه مهارت های زندگی، مطالعه کتاب های آموزشی و مراجعه به روانشناس از جمله گزینه های بسیار موثری هستند که می توانند به شما کمک کنند.
—————–
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
—————-
منبع: honarehzendegi.com