تجربه جهانی در مسیر مبارزه با مواد مخدر نشانگر آن است که همزمان با تلاشهای پلیسی ـ انتظامی در تداوم مبارزه سخت افزاری با این پدیده میبایست حرکتهای فرهنگی و به عبارتی نرم افزاری نیز در این عرصه انجام پذیرد. مذهب به عنوان یک عامل فرهنگی میتواند در پیشگیری از شیوع این بلای خانمان سوز نقش ممتازی ایفا کند.
مواد مخدر و اعتیاد به عنوان یک پدیده اجتماعی جوامع و فرهنگهای مختلف را تحت سیطره خود در آورده است. اعتیاد و سوء استفاده از مواد مخدر بیش از همه، قشر جوان و نیروی فعال جامعه را هدف خود قرار داده است.
دین اسلام به دلیل ماهیت اجتماعیاش و دیدگاهی که نسبت به انسان و رشد و کمال او دارد، در بردارنده بسیاری از مؤلفههای جامعهشناختی است. نقش مذهب در پیشگیری از اعتیاد به گونهای است که بسیاری از اندیشمندان بزرگ جهان مثل فروید، یونگ و ویلیام جیمز، مذهب را به عنوان عامل مستحکمی در مقابل آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد تلقی نمودهاند.
مهمترین نقش مذهب، پیشگیری اولیه از اعتیاد است به این معنا که هر چه فرد از لحاظ اعتقادی در سطح مطلوبتری قرار گیرد، کمتر به دام اعتیاد گرفتار میشود؛ چرا که بسیاری از دستورات دینی در کنترل اعتیاد مؤثر است. بررسیها نشان میدهد افرادی که اصول مذهبی را پذیرفتهاند و به آن پایبندند، کمتر از افرادی که مذهبی نیستند، مواد مخدر مصرف میکنند. مذهب در سه سطح میتواند مصرف مواد را تحت تأثیر خود قرار دهد:
۱. فعالیتهای پیشگیرانه
نخستین تأثیر مذهب، شامل فعالیتهای پیشگیرانهای است که برای تحریم شروع مصرف مواد به کار گرفته میشود و میتواند در برگیرنده آموزش مستقیم مردم درباره منع مصرف مواد و همچنین هدفمند کردن زندگی باشد که در این صورت مصرف مواد عملی پسندیده نیست.
۲. جلوگیری از رواج و گسترش
دومین تأثیر مذهب، مداخله در جلوگیری از گسترش اعتیاد در افرادی است که مصرف آزمایشی و گاه به گاه مواد را شروع کردهاند. به طور کلی مصرف مواد در انسان حالتی غیر عادی ایجاد مینماید، این حالات که بیشتر لذتبخشاند به صورت موقت و کاذب ایجاد میگردد. بروز همین حالات کیف و لذت بعد از اولین مصرف که در بعضی موارد فقط به صورت کنجکاوی مبادرت به آن میگردد، باعث تداوم مصرف و اعتیاد میشود.
۳. کمک برای ترک مواد
سومین تأثیر مذهب، شامل برنامههایی است که برای کمک به افراد معتاد به منظور ترک و همچنین پرهیز از بازگشت مجدد در آنان فراهم شده است. هدف عمده از اجرای برنامههای کاربردی، پیشگیری از سوء مصرف مواد مخدر و روانگردان، تأمین حفظ سلامت افراد تشکیل دهنده جامعه و جلوگیری از زیانهایی است که ناشی از عرضه و سوء مصرف مواد مخدر و روانگردان است. نتیجه اجرای این برنامهها، داشتن جامعهای سالم خواهد بود.
پیشگیری از اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر نه تنها بسیاری از هزینههای مادی و معنوی مبارزه با قاچاق و مصرف مواد مخدر را کاهش میدهد، بلکه به صورت مستقیم و غیرمستقیم از آسیبها و معضلات فردی و اجتماعی که زاییده اعتیادند، جلوگیری میکند.
———-
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
———
منبع:manaviyat.ir