بسیاری از افراد میخواهند بدانند که ورزش چه میزان تاثیری بر روی اعتیاد دارد؟ کاملا مشخص است که هر چه گرایش افراد به فعالیت های بدنی و ورزش های مختلف بیشتر باشد، به همان میزان هم گرایش به اعتیاد کمتر خواهد بود. معمولا نوجوانان و جوانان ورزشکاری که بخشی از ساعات روز را به ورزش اختصاص میدهند، خیلی کمتر دچار اعتیاد می شوند. زیرا انگیزه و علاقه آنها به ورزش مانع از روی آوردن به اعتیاد می شود. اما سوال پیش آمده این است که ورزش چه میزان در درمان اعتیاد تاثیر دارد؟ می خواهیم بدانیم که آیا ورزش و فعالیت های بدنی تنها در پیشگیری از اعتیاد تاثیر خوبی دارند یا در طول دوره درمان و بعد از ترک هم نقش موثری دارند؟ آیا این امکان وجود دارد که ورزش باعث تمایل فرد به اعتیاد شود؟ برای پاسخ به این گونه سوالات و تاثیر ورزش بر اعتیاد با ما همراه باشید.
تاثیر ورزش و نقش آن در پیشگیری از اعتیاد
دلایل مختلفی برای گرایش به اعتیاد وجود دارد که از جمله آنها میتوان به کسب لذت، تنهایی مستمر و مداوم، معاشرت با دوستان ناباب و یا حتی معتاد، نداشتن تفریحات سالم و … اشاره کرد. ورزش های مختلف و به طور کلی فعالیت بدنی آثار شبیه به مصرف مواد مخدر و روانگردان در افراد ایجاد می کند. ورزش باعث ایجاد سرخوشی و نشاط، افزایش اعتماد به نفس، کاهش استرس و افسردگی در فرد می شود. افراد با ورزش کردن با دوستان سالم معاشرت خواهند کرد و به این گونه از تنهایی و انزوا هم خارج خواهند شد.
ورزش کردن نه تنها در سلامت روحی، بلکه در سلامت جسمی هم بسیار تاثیر گذار است. ورزش مداوم باعث قدرتمند شدن عضلات و مفاصل می شود. در نتیجه از تحلیل زودرس آنها هم جلوگیری می کند. این روزها همه افراد در زندگی خود مشکلاتی دارند، تنها نوع مشکلات آنها با یکدیگر متفاوت است. یکی از راه های مقابله با مشکلات زندگی و فشارهای روحی و روانی، روی آوردن به ورزش است، زیرا در این صورت فشار ها روحی، روانی در فرد کاسته می شود. به همین علت است که می توانیم بگوییم ورزش یکی از بهترین جایگزین ها و مناسبترین راهکار برای پیشگیری از اعتیاد است. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعاتی در مورد تاثیر ورزش بر اعتیاد و درمان آن هم به شما بدهیم.
تاثیرات ورزش در درمان اعتیاد
در درمان اعتیاد هم استفاده از ورزش و فعالیت های بدنی بسیار تاثیرگذار است. در واقع میتوان گفت زیر بخش جدایی ناپذیری از درمان بعد از رهایی از اعتیاد است. ورزش کردن می تواند به کمک درمانگران در مراکز و کلینیک ها و کمپهای ترک اعتیاد انجام شود. در این مراکز فعالیت های بدنی برای بیماران با توجه به شیوههای درمانی، شدت و مدت اعتیاد، ویژگی های فردی هر بیمار، نوع ماده مخدر مصرفی و … در نظر گرفته می شود. از جمله بهترین ورزش ها برای بیماران که درگیر اعتیاد هستند و یا به تازگی اعتیاد را ترک کرده اند، شنا، دویدن، دوچرخه سواری و پیاده روی است.
ورزش و نرمش تاثیرات بسیار مثبتی برای معتادان تحت درمان و در حال ترک دارد. ورزش به آن ها کمک میکند تا حالات روحی روانی بهتری داشته باشند. همانطور که می دانید بعد از ترک ممکن است حالات اضطراب و افسردگی به سراغ فرد بیاید، برای مقابله با این نوع مشکلات و سلامت قلب و عروق و حفظ سیستم ایمنی بدن و احساس نشاط و سرزندگی در ادامه زندگی، ورزش امری ضروری است.
کاهش آسیب های ناشی از اعتیاد با ورزش کردن
ورزش و تمرین های نرمشی باید به صورت مستمر و مداوم در طول دوره درمان بعد از ترک اعتیاد انجام شود. در این صورت فرد می تواند آثار مثبت آن را به طور کامل در خود ببینید. در ادامه به بررسی نقش ورزش در کاهش آسیب های ناشی از اعتیاد می پردازیم.
- افزایش جامعه پذیری و تعامل اجتماعی بسیار خوب و مثبت با افراد دیگر
- کاهش هنجارشکنی اجتماعی
- کاهش ابتلا به جرم و جنایات
- افزایش قانون پذیری تمایل به زندگی سالم تر
- بهبود وضع ظاهری و روحی، روانی فرد درمان شده
نقش فعالیتهای بدنی نامناسب در شیوع اعتیاد
توجه داشته باشید که زیاده روی در هیچ کاری صحیح نیست. سعی کنید در تمامی کارهای خود تعادل را رعایت کنید. اگر شما هم در دام اعتیاد افتاده اید، به دنبال درمان هستید، حتماً ورزش را در کنار برنامههای درمانی خود قرار دهید. اما باید بدانید که به هیچ عنوان در این کار زیاده روی نکنید. زیرا در این صورت ممکن است نه تنها نتایج مثبتی نبینید، بلکه از ورزش هم زده شوید. به طور کلی باید تاثیر ورزش بر اعتیاد را جدی بگیرید.
توجه داشته باشید که این روزها فعالیت های بدنی نامناسب می تواند نقش بسزایی در شروع اعتیاد داشته باشد. افرادی که می خواهند یک شبه موفقیت های چشمگیری به دست آورند. ورزشکارانی که سعی می کنند با مصرف مواد مخدر انرژی خود را بیشتر کنند تا به تمرینات بیشتری بپردازند، باید بدانند که باوری کاملاً غلط را پیش رو گرفته اند. آنها با این کار باعث لطمه به تاثیر منفی در فرهنگ ورزش می شوند و باورهای افراد جامعه را نسبت به ورزش و ورزشکاران تخریب خواهند کرد. در نتیجه به مرور زمان جوانان و نوجوانان گرایش کمتری به ورزش پیدا خواهند کرد و خانواده ها حمایتی از فرزندان خود برای ورزش کردن نخواهند داشت. در ادامه در مورد این موضوع بیشتر توضیح میدهیم که چرا ورزشکاران مبتدی و حرفه ای باعث بالارفتن آمار افزایش معتادان میشوند.
تمرینات ورزشی غلط و سنگین
عدم استراحت کافی
قطع ناگهانی تمرینات
کاهش وزن های بی رویه
دوپینگ و مصرف داروهای ممنوعه
مشکلات ناشی از بیش تمرینی
به طور کلی بسیاری از عوامل مدیریتی روانی و اجتماعی دیگری در بروز اعتیاد در ورزشکاران حرفه ای و مبتدی موثر است.
بهترین ورزش ها برای درمان اعتیاد
شما باید مناسب ترین ورزش را با توجه به شرایط خود در نظر بگیرید. ورزشی را انتخاب نمایید که حس شادابی و نشاط بیشتری به شما بدهند، اما در حین حال خستگی شدید و صدمات جسمی زیادی را به شما وارد نکند. در ادامه سعی داریم بهترین ورزش ها را برای معتادان که در حال ترک و یا دوره ترک را گذرانده اند، نام ببریم.
یوگا
یوگا به عنوان ورزش آرامش شناخته می شود. این ورزش باعث سلامت جسم و روح می شود و با تقویت بدن باعث افزایش دوپامین می شود. در نتیجه حس آرامش ایجاد میشود و استرس و اضطراب و میل به مصرف مواد مخدر در فرد کاش پیدا می کند.
ورزش های گروهی
در ورزش های گروهی، افراد دوستان سالم و پر انگیزه و بانشاطی پیدا خواهند کرد. در نتیجه این افراد که در دام بیماری اعتیاد افتاده بودند، هم انگیزه بیشتری برای زندگی سالم و ترک اعتیاد پیدا خواهند کرد. به همین علت است که گفته میشود ورزش های گروهی ارزش بیشتری نسبت به ورزش های فردی دارد.
پیاده روی و دوچرخه سواری
این نوع ورزش ها باعث بهبود عملکرد مغز می شوند. با انجام این نوع ورزش ها فرد میل کمتری برای مصرف مواد مخدر پیدا خواهد کرد.
ورزش های قدرتی مانند بدنسازی و شنا
نکته قابل توجه این است که این نوع ورزش های قدرتی برای درمان اعتیاد نسبت به ورزش های عادی و سبک تر تاثیرات بیشتری دارند. اگر شما هم می خواهید ذهن و جسم خود را از مصرف مجدد مواد مخدر دور نگه دارید، به سراغ این ورزشها بروید. تاثیر ورزش بر اعتیاد بر هیچ کسی پوشیده نیست.
سخن پایانی
همان طور که اشاره کردیم تاثیر مثبت ورزش در پیشگیری و درمان اعتیاد بسیار واضح و مشخص است. در این بین به قهرمانی و ورزشهای حرفهای نباید باعث انحراف جوانان و ورزشکاران برای مصرف مواد مخدر و داروهای ممنوعه و انرژی زا شود. بهتر است ورزش و فعالیت های بدنی برای درمان اعتیاد حتما تحت نظر متخصصان و درمانگران با تجربه انجام شود. در این حالت پزشک متخصص می تواند با در نظر گرفتن شرایط جسمی فرد، نوع ماده مخدر مصرفی، شدت اعتیاد، وزن و … برنامه ورزشی مناسبی را برای بیمار در نظر بگیرد.
منبع:campajoudaniye.com
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic