داشتن یک نوجوان سیگاری دغدغه ناراحت کننده والدین است علی الخصوص که با آمدن سیگار و قلیان الکتریکی به بازار و اعلام بی خطر بودن آن ها و معرفی آنها به عنوان نوعی روش ترک اعتیاد به سیگار و قلیان، خیلی ها حتی نوجوان ها با فکر این که این نوع پک زدن خطری برای بدن ندارد، آن را امتحان می کنند. دغدغه بسیاری از خانواده ها صحبت با نوجوان سیگاری و قلیانی است که متاسفانه به راحتی ممکن است به طرف استفاده از آن گرایش پیدا کنند. چگونه با نوجوان سیگاری و قلیانی صحبت کنیم و به او هشدار بدهیم؟
حتما با نوجوان سیگاری صحبت کنید
تحقیقات نشان داده است هر چند ممکن است شخص اطلاعات دقیقی در مورد یک انتخاب خطرناک مثل سیگارهای الکترونیکی، رابطه های پرخطر جنسی، مصرف مواد مخدر، خوردن فست فود و …. به دست بیاورد ولی این اطلاعات دقیق به معنای استفاده نکردن از این روش های خطرناک نیست. سیگار یکی از این انتخاب های خطرناک است که باید حتما در مورد آن با نوجوان سیگاری صحبت کنید.
پس اطلاعات کاملی در مورد انواع سیگارها و قلیان و مضرات این دودها به دست بیاورید و آگاهانه با نوجوان صحبت کنید.
نظر او را بپرسید
نحوه گفت و گوی شما باید به صورت تعاملی باشد. یعنی او را وادار به تفکر و اظهار نظر کنید. حتی می توانید با این جمله ها شروع کنید :«نظرت در مورد سیگارها و قلیان چیست؟» ؛ یا «کسی را می شناسی که از سیگار استفاده می کند؟».
با شروع چنین مکالمه ای با یک نوجوان سیگاری معمولا ممکن است با دو جواب مواجه شوید که نحوه ادامه مکالمه را تعیین می کند : این که خودش امتحان کرده و چیز خاصی نیست یا این که بسیاری از بچه ها از آن استفاده می کنند پس عادی است.
از آن ها بپرسید که آن ها خودشان چه اطلاعاتی در مورد سیگار دارند. باید اطمینان پیدا کنید اطلاعات آن ها از طریق تجربه شخصی است یا از طریق رسانه ها و صحبت های دوستان یا خودش با جست و جو در اینترنت از آن ها مطلع شده است.
به نوجوان سیگاری تان عکس العمل شدید نشان ندهید
بخصوص اگر خودتان سیگاری هستید یا حتی تفریحی قلیان می کشید یا قبلا سیگاری بوده اید و ترک کرده اید در صورتی که فرزندتان اظهار کرد خودش آن را تجربه کرده است عکس العمل شدید نشان ندهید. چرا که مطمئنا از خودتان می پرسد شما چرا؟
بعضی بچه ها فقط از روی کنجکاوی، یا همراهی با دوستان و تجربه یک طعم جدید که بعضی از سیگارها و قلیان ها دارند درست مثل تجربه طعم یک شکلات: پک زدن به سیگار را تجربه می کنند.
به جای عکسالعمل شدید، با اظهار قدردانی خود از صداقت شان، نظر دقیق او و تجربه اش را جویا شوید. قرار است در این مکالمه کاری کنید نوجوان محافظت از خود را در برابر خطرات یاد بگیرد نه آن که از شما بترسد و پنهان کاری کند.
در پایان مکالمه این جمله را حتما بگویید: « مساله این نیست که من با تفریح مخالف باشم، مساله این است که خیلی دوستت دارم و نمی خواهم به تو صدمه ای برسد.»
دیدگاه های دو طرف را با هم بررسی کنید
نوجوانان خوب بلدند والدین را از موضوع منحرف کنند.
مهم این است که اطلاعات شما کامل باشد تا اجازه بدهید او هم به طور کامل نظراتش را ابراز کند و پس از هر اظهارنظر شما دقیقا با اطلاعاتی که قبلا کسب کرده اید بتوانید نظر بدهید و بحث را به سمت نتیجه گیری در انتهای مکالمه هدایت کنید. این نتیجه گیری می تواند در مورد سمی بودن مواد مایع خوش رایحه ای باشد که در سیگار و قلیان مصرف می شود. یا در مورد اثرات دود آن ها بر کودکان یا حتی بروز بیماری های تنفسی مثل آسم و حساسیت های دیگر.
حتما به نوجوان سیگاری بگویید که نیکوتین به هر شکلی به شدت اعتیاد آور است و حتی اگر تفریحی مصرف شود و به صورت اعتیاد هم در نیاید تاثیرات همیشگی بر نحوه کارکرد و رشد مغز خواهد داشت.
با نوجوان سیگاری قاطعانه صحبت کنید
هر مکانی چه مدرسه چه خانه قوانین خاص خود را دارد. برای آن که استرس کمتری به نوجوان و خودتان وارد کنید بهتر است طی یکی دو بار مکالمه در باره سیگار قاطعانه بگویید : من به تو اعتماد دارم و می دانم به خودت و من صدمه نمی زنی. یادتان باشد خودتان نباید سیگاری باشید. در صورتی که سیگاری هستید موقعش هست که اراده تان را نشان دهید و حتی پس از مکالمه در مورد ضررهای انواع سیگار اعلام کنید که می خواهید سیگار را ترک کنید.
به جای بازی موش و گربه بین نوجوان سیگاری و شما بهتر است صادقانه با او برخورد کنید و گوشزد کنید هر کاری عواقب خود را دارد و در صورتی که از سیگار و قلیان استفاده کند مسوولیت عواقب آن را هم باید گردن بگیرد. به احتمال زیاد می داند شما با چه روشی تنبیه یا تشویقش می کنید.
همیشه صحبت کردن و قانون گذاشتن شاید راه حل اساسی و قطعی برای پیشگیری از خطرات نباشد. ولی نوجوانی که در حال وارد شدن به دنیای بزرگسالی است وقتی می بیند والدینش به چه چیزهایی اهمیت می دهند و به چه ارزش هایی در زندگی پای بند هستند، مسلما کمتر خود را در معرض خطرات گوناگون قرار می دهد.
در دنیای صبحت با نوجوانان باید یادمان باشد داریم با آنها و نه برای آنها صحبت می کنیم.
———-
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
———
منبع:pezeshk.us
-
طراحی سایت