این ویتامین که از ویتامین های محلول درآب می باشد.دربرابرحرارت ومواد قلیایی از بین می رود.در واکنشهای شیمیایی بدن یک حمل کننده الکترون است واز مهمترین آنتی اکسیدان ها است.این ویتامین جامد،سفیدرنگ و محلول درآب است،مصرف آن باعث افزایش سیستم ایمنی بدن می شود.
این ویتامین اثر شیمیایی وسمی موادی که به بافت های بدن آسیب می رسانند را خنثی می کند. باعث محافظت پوست در برابر اشعه ماورای بنفش نور خورشید می شود.این ویتامین سبب استحکام لثه ها ودندان ها می شود.سبب ساخت کلاژن( قویترین بخش بافت پیوندی که تمام اعضای بدن را درکنارهم نگه می دارد)شده ودر پیشگیری از بالا رفتن کلسترول خون وایجاد لخته های خونی دررگ موثر است.
مصرف این ویتامین باعث جذب بهتر آهن در بدن می شود وبه افرادی که دچار کم خونی هستند توصیه می گردد.
اگر ویتامین ث از طریق مصرف طبیعی کسب شود اثرش بسیار بیشتر است.محققان مصرف ویتامین ث را به کسانی که از بیماری قلبی رنج می برند توصیه می شودچون از خشکی وسفتی رگ جلوگیری می کند.
ویتامین ث مورد نیاز برای هر فرد سالم 60 میلی گرم در روز توصیه شده است.اگرفردی به مدت یک ماه به میزان کمترازحداقل مورد نیاز یک فرد این ویتامین را دریافت کند.دچار عوارضی مانند بیماری اسکوروی،خونریزی لثه وهمچنین خشکی پوست وآثار خون مردگی درزیرآن می شود.
ویتامین ث موجود درمواد غذایی رادیکال های آزاد را که سرطان زا هستند از بین ببرد.
کمبود ویتامین ث سبب میشود که اسپرم ها به هم بچسبند وباعث ناباروزی در مردان میشود.
اسکوربوت نام نوعی بیماری خونی ناشی از کمبود ویتامین ث میباشد.
منابع حاوی ویتامین ث:بیشتر جانداران این ویتامین را خود می سازند اما جانداران دیگری مثل انسان هستند که باید این ویتامین را از مواد غذایی بدست آورند.
این ویتامین بصورت طبیعی درمنابع گیاهی وجانوری موجود است وهم بصورت مصنوعی.
منابعی که بیشترین مقدار ویتامین ث را دارد شامل:توت فرنگی،کلم بروکلی،گریپ فروت،گوجه فرنگی،انبه،لیمو،گل کلم،سیب زمینی،هندوانه،اسفناج،نارنگی،کیوی ومرکبات ،سبزی ها و دیگرمیوه ها.از منابع جانوری جگر برخی از حیوانات منبع ویتامین ث می باشد.
نگهداری طولانی مدت در یخچال،پختن،گرمای هوا،نور و دخانیات باعث از بین رفتن این ویتامین می شوند.
سیگاری ها نیازبیشتری به ویتامین ث دارند.
ویتامین ث شکل قرص های 250 میلی گرمی وقرص جوشان 1000 میلی گرمی ،پودر 500 میلی گرمی وآمپول 500 میلی گرمی موجود می باشد.
تهیه و تنظیم:دکتر سیده زهرا پیرو نذیری