زمانی که بیش از حد از مواد مخدر و الکل استفاده شود، بدن و ذهن می توانند تحت تاثیر قرار بگیرند. اعتیاد باعث تغییرات شیمیایی در بدن شما می شود. بعد از ترک مواد، ممکن است نسبت به برخی از عوامل اصلی استرس زا احساس اضطراب، افسردگی و حساسیت داشته باشید. خبر خوب این است که فعالیت بدنی می تواند به تغییر احساسات منفی کمک کند و نتایج مثبتی برای شما به همراه داشته باشد. چه در بهبود اعتیاد، تازه وارد باشید و چه سال ها مواد را ترک کرده باشید، ورزش منظم چندین مزیت اثبات شده دارد..
آیا ورزش می تواند به افراد در بهبودی اعتیاد کمک کند؟
نقش ورزش در بهبود روند اعتیاد می تواند یک روش نوید بخش باشد. مطالعات بر روی حیوانات نشان داده است که شنا کردن به طور منظم، باعث کاهش ارادی مصرف مورفین در موش های وابسته به مواد افیونی و همچنین دسترسی به یک چرخه ورزشی باعث کاهش کوکائین در موش های وابسته به دارو شده است. یک مطالعه کوچک بر روی انسان، یک برنامه ورزشی را برای ۳۸ زن و مرد که از انواع مواد از جمله مواد افیونی، آمفتامین و کوکائین استفاده می کردند را مورد بررسی قرار داده است. شرکت کنندگان موافقت کردند سه بار در هفته و به مدت دو تا شش ماه در تمرینات گروهی شرکت کنند. بیست نفر مداخله را به اتمام رساندند. هنگامی که یک سال بعد دوباره مورد ارزیابی قرار گرفتند، ۱۰ نفر از آنها مصرف مواد خود را کاهش داده بودند.
آیا بهتر است ورزش و سایر درمان های ترک با هم ترکیب شوند؟
برخی از شواهد دیگر همچنین نشان داده اند که ورزش می تواند به غلبه بر اعتیاد کمک کند. نقش ورزش در بهبود روند ترک اعتیاد نشان داده است که بهتر است ورزش و سایر درمان های ترک اعتیاد با هم ترکیب شوند. معمولا افراد مبتلا به اختلالات سوء مصرف مواد، می توانند از روش های زیادی مانند MAT، روان درمانی و گروه های کمکی متقابل برای ترک اعتیاد خود استفاده کنند. تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود کدام روش و چه مقدار ورزش به طور بالقوه در درمان اعتیاد مفید است. بیشتر درمان های اعتیاد شامل نوعی “گفتاردرمانی” یا مشاوره است. این روش معمولا بر کمک به فرد مبتلا به اعتیاد متمرکز است تا بفهمد چرا علیرغم پیامدهای منفی همچنان به رفتارهای اعتیاد آور ادامه می دهد. این روش درمانی همچنین به افراد کمک می کند تا روش های موثرتری را برای مدیریت احساساتی که به دامن زدن به رفتارهای اعتیاد آور کمک می کند را ایجاد کنند.
ورزش چگونه می تواند همراه ترکیب با روش های درمانی دیگر در ترک موثر باشد؟
در حالی که این رویکردهای درمانی برای بسیاری از افراد مبتلا به اعتیاد مفید است، اما برخی از افراد احساس می کنند که برخلاف جنبه های روحی یا عاطفی اعتیاد، به روشی نیاز دارند که به جسم کمک کند. برخی دیگر می دانند که ورزش به عنوان یک روش درمانی می تواند پشتیبانی برای گفتگو درمانی باشد و به کنترل ولع مصرف کمک می کند. در طول سال ها، ورزش به عنوان یک ابزار بهبودی برای کمک به خود در بین افراد بهبود یافته از اعتیاد شناخته شده است. نقش ورزش در بهبود روند ترک اعتیاد، روشی موثر است و می تواند با روش های دیگر برای بهبودی از اعتیاد ترکیب شود.
ورزش در حین ترک می تواند چه اثرات مفیدی داشته باشد؟
نقش ورزش در بهبود روند ترک اعتیاد، در طول مراحل ترک نیز اثبات شده است. ترک کردن یک تجربه ناخوشایند است که با ترک یک ماده اعتیاد آور (مانند الکل یا مواد مخدر) یا رفتار اعتیاد آور (مانند قمار، رابطه جنسی اجباری یا پرخوری) اتفاق می افتد. علائم ترک از نظر شدت و علائم، بسته به فرد و آنچه که قصد ترک آن را دارند متفاوت است. تمام علائم ترک شامل ولع مصرف بیشتر ماده یا رفتار و تسکین ترک در هنگام مصرف مقدار بیشتری از ماده یا درگیر شدن آن است. احساس افسردگی یا ناامیدی، اضطراب یا بی حالی، تحریک پذیری یا عصبانیت، مشکلات گوارشی و علائم سیستم عصبی مانند تعریق، خشکی یا خیسی دهان، سردرد و تنش عضلانی در حین ترک اعتیاد رایج می باشد.
نقش ورزش در بهبود روند ترک اعتیاد اثبات کرده است که ورزش باعث کاهش استرس، اضطراب و افسردگی می شود. از آنجا که اینها علائم عمده ترک اعتیاد می باشد، کارشناسان به طور فزاینده ای پیشنهاد می کنند که ورزش می تواند علائم ترک را کاهش دهد. به عنوان مثال، یک نوع ترک که اثبات شده است همراه با ورزش بسیار موثر است، ترک نیکوتین می باشد. مطالعات متعدد نشان داده است که سیگاری هایی که به برخی از ورزش ها می پردازند، در مقایسه با افرادی که اقدام به ترک سیگار کرده اند اما ورزش نمی کنند بهتر می توانند ولع مصرف سیگار، بهبودی خلق و خو و کاهش علائم ترک را کاهش دهند.
ورزش در پیشگیری از عود اعتیاد چه نقشی دارد؟
نقش ورزش در بهبود روند ترک اعتیاد در پیشگیری از عود نیز اثبات شده است. ورزش به عنوان درمانی برای کاهش خطر عود مجدد به رفتار اعتیاد آور بررسی شده است و نشان داده است که ولع مصرف مواد مخدر را کاهش داده و نتایج درمان را بهبود می بخشد. به عنوان مثال، افرادی که از بیماری شاهدانه بهبود می یابند و مدت طولانی تری ورزش می کنند، می توانند ولع مصرف ماری جوانا را کاهش دهند. مدیریت احتمالی، یک سیستم مبتنی بر پاداش و نه یک درمان، همچنین ممکن است در صورت ترکیب با فعالیت های مرتبط با ورزش، موثرتر باشد.
ورزش به عنوان یک درمان برای ترک از چه پتانسیلی برخوردار می باشد؟
نقش ورزش در بهبود روند ترک اعتیاد اثبات کرده است که ورزش به عنوان یک درمان تکمیلی برای اعتیاد، می تواند بسیار موثر باشد. اثرات مفید آن چه در بهبود خلق و خوی و چه در علائم ترک، برای کمک به افراد در بهبودی اعتیاد، داشتن سلامتی و جلوگیری از عود، و حتی ممکن است به ترمیم برخی آسیب های عصبی ناشی از مواد نیز کمک کند. با این حال، ورزش به تنهایی نمی تواند به شما کمک کند که در وهله اول دلیل اعتیاد خود را درک کنید، عوامل محرک را تشخیص دهید یا روش های موثرتر مدیریت احساسات خود را یاد بگیرید. با این وجود، ممکن است به بهبود حالت عاطفی شما کمک کند، و ممکن است اثربخشی سایر روش های درمانی را بهبود بخشد.
محدودیت های ورزش برای ترک چیست؟
همچنین یک خطر کوچک وجود دارد که اگر شما بیش از حد ورزش کنید، ممکن است به اعتیاد به ورزش مبتلا شوید، اگرچه این موارد نادر است. بهتر است قبل از شروع یک رژیم ورزشی با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که برای شما مناسب است. با وجود اینکه نقش ورزش در بهبود روند ترک اعتیاد اثبات شده است، اما اگر بیش از حد این کار را انجام دهید ممکن است دچار مشکل شوید.
منبع: خانه سپید
—————————————————–
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic