بیماری کرونا ویروس 2019 (COVID-19) یک بیماری تنفسی با قدرت انتشار فوق العاده سریع است که چندین ماه است که رویه کل دنیا را تغییر داده است. کسب و کارهای مختلف، مدارس، کلیساها و حوزه ها و زندگی روزانه افراد از لحاظ مالی و اجتماعی مختل شده اند. به همان میزان که این بیماری تقریبا هر چیزی را در زندگی تحت تأثیر خود قرار داده، کل جامعه مرکز ترک اعتیاد و ریکاوری را هم دگرگون کرده است.
سلامت فیزیکی و ذهنی نگرانی و دغدغه اصلی هم برای کسانی است که در حال حاضر با اختلال مصرف مواد دست مبارزه می کنند و هم کسانی که در دوره ریکاوری هستند و کاملا از محافل اجتماعی جدا شده اند. احساس ترس و اضطراب حتی ممکن است افراد را از رفتن به کلینیک ترک اعتیاد برای شروع درمان یا ادامه آن منع کند در حالی که شروع یا ادامه روند درمان برای زندگی آنان نقش کلیدی ایفا می کند. ارتباط اعتیاد و کرونا ویروس در حال مقابله توسط افرادی است که در مراکز کلینیک ترک اعتیاد در تهران فعالیت دارند تا بتوان بهترین و امن ترین گزینه ها را بدون دغدغه ابتلا به بیماری کرونا ویروس ارائه کرد.
کرونا ویروس چطور روی بدن فرد معتاد اثر می گذارد؟
اعتیاد به تنهایی از چندین روش به بدن حمله می کند، از بین بردن اندام های داخلی و تضعیف سیستم ایمنی. مصرف طولانی مدت یا مکرر الکل به قلب آسیب زده و باعث ضربان قلب نامنظم، کشش و افتادگی عضلات و دریچه های قلب، فشار خون بالا و سکته می گردد. مواد سمی که الکل در پانکراس می سازد منجر به پانکراتیت می گردد که همان تورم و التهاب رگ های خونی در پانکراس است.
اکثر افراد از اثر الکل روی کبد و ایجاد سیروز کبدی، هپاتیت الکلی، فیبروز و کبد چرب اطلاع دارند. مصرف الکل در ارتباط با چندین نوع مختلف سرطان و همچنین آسیب مغزی است. این شرایط حاد سلامتی می تواند افراد نسبت به علائم کرونا ویروس آسیب پذیرتر کند.
مصرف داروهای غیر قانونی سریعا باعث تحلیل بدن می گردند. مصرف طولانی مدت متامفتامین باعث آسیب به ریه، کبد و کلیه و آسیب به رگ های خونی قلب و مغز، سوء تغذیه، پوسیدگی دندان، مشکلات تنفسی در صورت استنشاق و بیماری های عفونی و آبسه در صورتی که تزریقی باشند خواهد شد.
سوء مصرف اُپیوئید یا مواد مخدر مثل هیدروکودون، کدئین، اُکسی کدون، فنتانیل و هروئین روی سلامت تنفسی و ریوی اثر می گذارند. کشیدن هر نوع دارویی، تنباکو یا ماری جوانا باعث تضعیف ریه ها شده و لذا این افراد با ابتلا به کرونا ویروس خیلی بیشتر صدمه می بینند.
مؤسسه بین المللی سوء مصرف مواد (NIDA) عنوان کرده که کرونا ویروس خطر بسیار جدی تری برای افرادی که سیگار می کشند و افرادی که دچار اختلال مصرف مواد هستند خواهد بود.
وقتی فرد به کرونا ویروس مبتلا می شود، ابتدا با عفونی شدن سلول ها در جداره داخلی ریه ها شروع می شود. اولین علائم ابتلا به ویروس کرونا شامل سرفه خشک، تنگی نفس، تب، سردرد، درد عضله و کوفتگی است. هر چقدر عفونت از قسمت بالایی مسیر تنفسی به قسمت پایینی مسیر تنفسی پیشرفت می کند، علائم وخیم تر می گردند.
سیستم ایمنی افرادی که سالم هستند، می توانند بیماری را در قسمت فوقانی مسیر تنفسی محدود کرده و فرصت ریکاوری به آنها می دهد. در موارد شدیدتر، کرونا ویروس می تواند باعث بروز برونشیت و ذات الریه گردد. در تعداد کمی از موارد شدید حتی می تواند باعث بروز سندرم دیسترس حاد تنفسی (ARDS) گردد. با اینکه یک فرد سالم می تواند به طور کامل از کرونا ویروس ریکاوری کند و شرایط نرمال ابتدایی را به دست بیاورد، کسی که دچار ناهنجاری های ریوی، بیماری مزمن یا نقص سیستم ایمنی است، در خطر ابتلا به نوع حاد بیماری و حتی مرگ قرار دارد.
بهداشت روان و ویروس کرونا
ویروس کرونا طوری اثر گذاشته که مردم را دچار احساس های استرس، اضطراب و افسردگی می کند. افرادی که از قبل مشکلات بهداشت روان داشته اند در چنین مواقعی به خوبی وخیم تر شدن علائم این بیماری را تجربه می کنند. از خیلی مدت پیش ارتباط بین سوء مصرف مواد و بهداشت روان به اثبات رسیده است به طوری که نیمی از افرادی که اختلالات روانی شدید داشته اند، به سوء مصرف مواد دچار گشته اند. زنانی که مشکلات بهداشت روان و اختلال سوء مصرف مواد دارند به اختلال یا تشخیص دو گانه معروف هستند.
وقتی مشکلات روانی افراد درمان نشود، معمولا مصرف مواد وضعیت آن را وخیم تر می کند و هنگامی که افراد شروع به سوء مصرف دارو یا الکل می کند، مشکلات بهداشت روان آنها بدتر می شود. بسیاری از افراد از الکل یا دارو به عنوان مکانیسم مقابله ای برای وضعیت بهداشت روان خود استفاده می کنند.
شاید افراد پس از مصرف دارو یا الکل، احساس بهبودی در میزان استرس و اضطراب خود داشته باشند اما در طولانی مدت علائم آن تشدید شده و عوارض جانبی منفی آن افزایش پیدا می کند. اگر مشکل روان افراد تشخیص داده نشده باشد، مقابله و درمان اختلال همزمان بسیار سخت خواهد شد.
از بین افرادی که از لحاظ روانی بیمار تشخیص داده شده اند، 29% آنها به سوء مصرف دارو یا الکل مبتلا شده اند لذا تشخیص این موارد قبل از مراجعه به کلینیک ترک اعتیاد در تهران بسیار ضروری است. از طرفی 53% کسانی که بخاطر سوء مصرف دارو و 37% کسانی که به خاطر سوء مصرف الکل به مراکز ترک اعتیاد در تهران مراجعه کرده اند، بیماری روانی شدید داشته اند.
خوشبختانه مراکز ترک اعتیادی در تهران وجود دارند که می توانند با سم زدایی فوق سریع یا سایر روش ها اعتیاد افراد را درمان کنند و با سایر روش های تأیید شده نیز اختلال بعدی را رفع کند. با توجه به استرس زیادی که به خاطر کرونا ویروس به بیماران وارد شده، درخواست درمان برای سوء مصرف مواد بسیار افزایش پیدا کرده است.
مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها (CDC) اظهار داشته برخی افراد نسبت به شرایط استرس زای این دوران بحرانی واکنش شدیدتری نشان می دهند مثل افرادی که بخاطر ابتلا به کرونا ویروس در معرض خطر بزرگتری قرار دارند، کسانی که به این افراد کمک می دهند مثل کارکنان خدمات درمان و کسانی که مشکلات بهداشت روان از جمله مشکلاتی با سوء مصرف مواد دارند. استرسی که بخاطر شیوع یک بیماری عفونی ایجاد می گردد مثل کرونا ویروس، می تواند علائم زیر را در افراد ایجاد کند:
- افزایش مصرف الکل، تنباکو یا سایر داروها
مشکل خواب یا تمرکز
وخیم تر کردن مشکلات مزمن سلامت
تغییرات در الگوهای خواب یا خوراک
ترس و نگرانی در مورد سلامت شخصی و سلامت کسانی که دوستشان دارند
افرادی که مشکلات سلامت یا بهداشت روان داشته باشند باید درمان را در طی دوران کرونا ویروس ادامه داده و به بروز علائم جدید یا وخیم تر شدن آنها توجه کنند. سازمان بهداشت جهانی (WHO) پیامی در خصوص ملاحظات بسیار مهم بهداشت روان و مسائل روانشناختی در طی دوران کرونا ویروس منتشر کرده است.
این سازمان به افراد مبتلا به ویروس کرونا توصیه می کند که مشاهده اخباری که در مورد کرونا ویروس هست را کمتر کنند چون باعث ایجاد حس اضطراب و ترس در این افراد می شود و به جای آن از منابع معتبر اطلاعات مورد نیاز خود را استخراج کنند. حتی توصیه شده که حتما این افراد باید سلامت بدنی خود را با خوردن غذاهای سالم، ورزش کردن و استراحت کافی تضمین کنند.
برخی افرادی که در مراحل ابتدایی اعتیاد خود به مراکز ترک اعتیاد مراجعه می کنند تا با ترک اعتیاد سرپایی خود را درمان نمایند عنوان می کنند که بخاطر استفاده از استراتژی های مقابله ای غیر علمی و مضر مثل مصرف تنباکو، الکل یا سایر داروها دچار اعتیاد شده اند فقط بخاطر اینکه بر ترس و اضطراب خود در این دوران غلبه کنند اما پس از مدتی متوجه شدند که سلامت ذهنی و بدنی آنها را وخیم تر ساخته است.
طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، کسانی که به افراد مبتلا به کرونا ویروس خدمات رسانی می کنند مثل پزشکان، کارکنان کادر سلامت و اولین پاسخ دهندگان (FR) دچار مشکلات عاطفی و استرس تروماتیک ثانویه (STS) می شوند. نشانه های این مشکلات شامل احساس گناه، ترس، گوشه گیری، بیماری و کوفتگی می باشند که شناخت آنها بسیار اهمیت دارد.
این افراد باید متوجه باشند که هر کسی ممکن است در این دوران بحرانی به STS مبتلا شوند و کمک خواستن هیچ مشکلی ندارد و نشانه ضعف افراد نیست. کسانی که در کادر درمان کار می کنند بهتر است که سیستم دوستانه با دیگر کارکنان تشکیل دهند تا میزان استرس، امنیت و فشار کاری یکدیگر را چک کنند چرا که در چنین شرایطی احساس حمایت بسیار مهم است.
———————————–
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
—————-
منبع:honarehzendegi.com