هیچ کدام از ما خود به خود و به طور پیش فرض نمیدانیم که چطور باید با یک فرد مصرف کننده مواد اعتیادآور صحبت کنیم. هرچند ممکن است اشخاصی که با این افراد زندگی یا کار کردهاند، ممکن است روشهای موثری را برای ارتباط برقرار کردن با این آنها کشف کنند، اما ارتباط برقرار کردن با افراد دچار بیماری اعتیاد به دلیل حالت گیجی و سردرگمی که اعتیاد در بیمار و اطرافیانش ایجاد میکند، همواره دشوار است. اگر شما نیز به تازگی از کشف اعتیاد یکی از عزیزانتان در بهت و ناباوری فرو رفتهاید، مسلماً ارتباط برقرار کردن با فردی که در مقابل چشمانتان روز به روز بیشتر در گرداب اعتیاد فرو میرود، برایتان دشوار شده است.
چگونه میتوانیم به فرد معتاد کمک کنیم؟
خوشبختانه امروزه روشهای ارتباطی در مورد نحوه برخورد خانواده با فرد در حال ترک اعتیاد وجود دارد که نتیجه بهتری را از آنچه انتظار دارند، به دست میآورند. ارتباط برقرار کردن و همچنین نحوه برخورد با جوان معتاد میتواند بسیار دشوار باشد، به ویژه اگر مجبور شده باشید از اعتیاد نزدیکانتان حمایت کنید و رفتارهای ناخوشایند آنها را تحمل کنید. بیماران دچار سوء مصرف مواد شرایط را با انکار مشکلشان و دروغ گفتن وخیمتر میکنند.
با بیماران معتاد همواره با مهربانی برخورد کنید
با رفتارتان به فرد دچار بیماری اعتیاد ثابت کنید که برایتان مهم است، همواره با مهربانی و دلسوزی با او برخورد کنید. رفتار مهربانانه رمز تعامل موفق با بیماران معتاد است. اعتیاد به چنان مایه بدنامی و داغ ننگی در جامعه تبدیل شده است که بیماران معتاد انتظار دارند دیگران به آنها توهین کنند، آنها را تحقیر کنند و از آنها انتقاد کنند. آنان ناخودآگاه توقع دارند که خانواده و دوستانشان آنها را طرد کنند. از طریق پذیرش بیمار معتاد، علیرغم تایید نکردن رفتارش میتوانید خود را برای بخشش او آماده کنید و برای ترک اعتیاد به او انگیزه بدهید.
همانقدر که با بیمار معتاد حرف میزنید، برای شنیدن حرفهایش هم گوش شنوایی داشته باشید
اگر گوش شنوایی داشته باشید و صحبتهای آنها را بدون آن که قضاوت و نقدشان کنید یا بیرحمانه حرفهایشان را قطع کنید، گوش دهید، آنها آمادهاند تا به شما اطمینان کنند و احساسات و تجربیات خود را با شما در میان بگذارند. حتی اگر با رفتار آنها موافق نباشید، مسلماً گرایش آنها به اعتیاد دلیلی داشته است. با روانشناس متخصص ترک اعتیاد صحبت کنید تا اطلاعات بیشتری درباره سریعترین و بهترین روش ترک اعتیاد پیدا کنید و سعی کنید خودتان را به جای شخص بگذارید و شرایط روحی آنها را درک کنید.
ثابت قدم باشید
هنگام ارتباط با افراد دچار بیماری اعتیاد، حرف و عملتان باید یکی باشد. پیامتان را واضح منتقل کنید و پای حرفتان بایستید تا طرف مقابل دچار سوء تفاهم نشود و دقیقاً متوجه شود که چه انتظار یا خواستهای از او دارید.
سعی کنید قابل پیش بینی باشید
رفتار و حرفهای افراد دچار سوء مصرف مواد مخدر کاملاً غیرقابل پیشبینی است، اما اگر شما الگوی خوبی برایش باشید، ممکن است او هم تغییر کند. حرفها و کارهایتان در اطراف بیماران معتاد باید قابل پیشبینی باشد، به خاطر بسپارید که اتفاقهای غیرمنتظره استرس زیادی را تحمیل میکنند و استرس زمینه را برای لغزش و مصرف مجدد مواد هموار میسازد.
نگرانی یا عشق بیقید و شرطتان را نشان بدهید
به فرد در حال ترک اعتیاد بفهمانید که علیرغم تمام مشکلات و اعتیاد شدیدش هنوز دوستش دارید و به او اهمیت میدهید. اما اگر دیگر عشقی در قلبتان احساس نمیکنید یا ابراز محبت برایتان ممکن نیست، حداقل به او بفهمانید که در همه حال خیرش را میخواهید. البته منظور ما این نیست که با هر وضعیتی کنار بیایید و منفعلانه بسوزید و بسازید.
به او بفهمانید که با اعتیادش کنار نخواهید آمد و از تعیین حد و مرز برای او نمیترسید. به قوانینی که خودتان وضع کردهاید، پایبند باشید و تنبیههای روانی برای رفتار اعتیادآورش در نظر بگیرید تا متوجه شود که تهدیدهایتان توخالی نیست.
از فرآیند تغییر حمایت کنید
درست است که انگیزه شما برای تغییر، بیشتر از انگیزه بیمار معتاد است، اما اگر بیمار معتاد ببیند که شما هم آمادهاید تا نقاط ضعفتان را اصلاح کنید و تغییر کنید و متوجه مزایای مشاوره بشود، او نیز انگیزه بیشتری پیدا میکند. به روشهای مختلفی مانند شرکت در جلسات مشاوره خانوادگی یا مشاوره زوجین به بیمار معتاد بفهمانید که آمادهاید تا از او در راه تغییر و اصلاح خودش حمایت کنید.
به میل آنها عمل کنید
هرچند باید واضح و محکم به بیمار معتاد بفهمانید که رفتارهای اعتیادآوری مانند مصرف مواد در خانه را به هیچ وجه نمیتوانید بپذیرید، در عین حال باید درباره روشهای ایجاد این تغییرات مهم انعطافپذیر باشید. از طریقی که بیمار دوست دارد به او کمک کنید و هرگز به او حکم نکنید که چه کاری را باید انجام دهد.
تا زمانی که تغییر رویه همان نتیجه مطلوب را به دست میدهد، ضرری ندارد که اجازه دهید بیمار راهبرد درمان اعتیاد را خودش انتخاب کند.
درباره روش های ترک اعتیاد و متخصصین ترک اطلاعات کسب کنید
بیماران غالباً از اعتیادشان خجالت میکشند و ترس از دستگیر شدن یکی از بزرگترین موانعی است که معتادان را از کمک گرفتن منصرف میکند. به بیمار کمک کنید تا درباره بهترین و جدیدترین روشهای ترک اعتیاد تحقیق کند. حتی اگر او کمکتان را رد کرد و پیشنهادتان را قبول نکرد، میتوانید برای بهبود شرایط خودتان از دکتر متخصص ترک اعتیاد کمک بگیرید. وقتی او ببیند که روحیه و عملکردتان بهتر شده، متوجه میشود که تغییر غیرممکن نیست و تشویق میشود تا برای سم زدایی تدریجی مواد از بدنش اقدام کند.
حد و مرز مشخص کنید
اگر بیمار تمایلی به تغییر نداشت و احساس کردید که نمیتوانید زندگی با یک فرد دچار بیماری اعتیاد را تحمل کنید، این موضوع را با ملایمت به او بفهمانید. در چنین شرایطی مشاوره ترک اعتیاد میتواند به بهبود زندگیتان کمک کند. مادامی که بیمار متوجه نشود که رفتارش چقدر آزارتان میدهد، دلیلی برای تغییر ندارد.
منبع:drjavadiclinic.com
———-
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
———