مطالبی پیرامون درمان اعتیاد
تهیه و تنظیم : فاطمه پورصفر (کارشناس ارشد روانشناسی)
(روانشناس کلینیک ترک اعتیاد پویان رشت)
چند نکته مهم و ساده که بهتر است هنگام گفتگو با یک معتاد، آنها را به خاطر داشته باشیم
تابتوانیم کمک کنیم که در درمان موفق شود:
۱- بپذیرید که عزیز شما از بیماری اعتیاد رنج میبرد و قدرت انتخاب و کنترل مصرف مواد را ازدستداده است.
۲- هرچند که دیدن عذاب کشیدن عزیزتان برای شما بسیار ناراحتکننده است، اما باید بگذارید تا او عواقب اعتیاد خود را تجربه کند، چون در این حالت احتمال تمایل به پاک شدن او بیشتر است.
۳- باید بدانید که عزیز شما ممکن است از مصرف مواد دست برندارد و برای ادامه اعتیاد خود به هر شیوهای متوسل شود.
۴-حقدارید که از بابت معتاد شدن عزیزتان نگران باشید، اما باید بدانید که او برای بهبودی از این بیماری باید رنج و عذاب زیادی را تحمل کند.
۵- در برخورد با آنها رفتاری صبورانه در پیش بگیرید. باید بدانید شما از آنها میخواهید از عادتی دستبردارند که یکعمر با آنها بوده است. دست برداشتن از اعتیاد به زمان نیاز دارد و یکشبه امکانپذیر نمیباشد.
۶- وانمود نکنید که رفتارهای ویرانگر آنها را درک کرده و نادیده میگیرید، اما از انتقاد کردن از آنها به خاطر رفتارشان نیز خودداری کنید و سعی کنید تا صحبتهای شما به بحثوجدل تبدیل نشود.
۷- از سرزنش کردن و یا حمله کردن به آنها خودداری کنید؛ اما ضدونقیض بودن حرفها و کارهایشان را به آنها یادآوری کنید.
۸-از دستور دادن، تهدید کردن، التماس کردن، رشوه دادن، تشویق کردن، یا مجبور کردن آنها به انجام کاری خودداری کنید. اینگونه رفتارها باعث میشود تا اعتیاد فرد معتاد شدت بیشتری پیدا کند.
۹-بهجای اینکه به آنها امر و نهی کنید، از آنها بخواهید تا با شما درباره آنچه در ذهنشان میگذرد صحبت کرده و احساسات خود را برای شما بیان کنند.
10-با او همراهی کنید تا برای درمان موفق و کسب مهارتهای زندگی به مراکز درمانی مراجعه کند.
11-به او اطمینان دهید تمامی مسیر درمان را با او همراهید.
12-موفقیت ها و پیشرفت های کوچک او را دیده و مورد تشویق قرار دهید.
13-در صورت لغزش بعد از ترک، مجدد او را تشویق کنید مسیر درمان را دوباره شروع کند.
افراد معتاد معمولاً دیگران را مسئول مشکلات و گرفتاریهای خود معرفی میکنند. اگر از یک معتاد سؤال کنید که چطور شد که معتاد شدید، برای شما هزاران دلیل میآورد تا ثابت کند خودش در این رابطه مقصر نیست و این رفتارهای دیگران است که باعث معتاد شدن او شده است. بیشتر معتادان از نداشتن اعتمادبهنفس رنج میبرند. آنها احساس خوبی درباره خودشان ندارند و دیگران را مسئول همه مشکلاتی میدانند که در آن گرفتارشدهاند. آنها با انداختن مسئولیت بدبختی و مشکلات خود به گردن دیگران سعی میکنند تا اعتیاد خود را توجیه کرده و به مصرف خود ادامه دهند.
اعضای خانواده میبایست از این ترفند و حیله معتادان، یعنی مقصر دانستن اعضای خانواده برای معتاد شدنشان آگاهی داشته باشند. ضمناً باید بدانند اینیک واقعیت انکارناپذیر است که هیچکس نمیتواند فرد دیگری را به اعتیاد بکشاند و به همین علت اعضای خانواده نباید خود را در رابطه با معتاد شدن عزیزشان گناهکار و مقصر بدانند. پذیرفتن این واقعیت به خانواده فرد معتاد کمک خواهد کرد تا در برخورد با او، از خود قاطعیت نشان داده و تسلیم توجیهها و مسئولیت گریزیهای او نشوند. وقتی فرد معتاد به این نتیجه برسد که نمیتواند با دلیلتراشی اعضای خانواده را مسئول اعتیاد خود بداند، احتمال اینکه خودش تمایل به پاک شدن پیدا کند بیشتر میشود.
-
ورود به سایت