مخدر شیشه در واقع نام رایج داروهای محرک و اعتیادآور حاصل از ترکیب مادههای صنعتی با مت آمتافمینها هستند. این ماده مخدر بسیار قوی است. شیشه برای اولینبار در سال ۱۸۸۷ در آلمان طی تحقیقاتی بر روی مبتلایان به افسردگی، بیش فعالی و چاقی مزمن بهصورت مصنوعی ساخته شد. جالب است بدانید در طول جنگ جهانی دوم «ژاپن» از متامفتامینهایی مانند شیشه و غیره برای آمادهسازی روحی، رفع خستگی، بیداری و هوشیاری طولانیمدت سربازان استفاده میکرد. بعدها سربازانی که بیش از حد به شیشه معتاد شده بودند، نتوانستند آن را ترک کنند و بهاین ترتیب دچار اختلالات اضطراب پس از سانحه، افسردگی و غیره میشدند.
مخدر شیشه چیست؟
رده دارویی: داروهای سایکواکتیو
طبقه بندی: داروهای محرک
نام پزشکی: مت آمفتامین (Methamphetamine)
دیگر نامها: کرانک، آیس، کریستال، یخ، قرصهای اکستازی، دزوکسین (نوع دارویی)
شکل مصرف: تزریق، استشمام، بلع، اسنیف کردن
فرمول شیمیایی: C۱۰H۱۵N
مدت زمان ماندگاری: ۸ تا ۱۲ ساعت در بدن.
مت آمفتامین (به انگلیسی: Methamphetamine) در بازار سیاه با نام مخدر شیشه (به انگلیسی: crystal) شناخته میشود. این ماده یک روانگردان و محرک سیستم عصبی مرکزی با پتانسیل بالای اعتیاد است. از این ماده برای سرخوشی و احساس لذت و تفریح استفاده میشود. اما این دارو در مواردی برای درمان برخی بیماریها هم استفاده میشود، از جمله:
خط دوم اختلال کمتوجهی – بیشفعالی
درمان نارکولپسی (حملات خواب)
افسردگیهای شدید
چاقیهای مقاوم به درمان.
البته مصرف پزشکی متامقتامین بسیار محدود است. مت آمفتامین، در مصارف اول و دوز های کم، با تحریک گیرندههای مغز، باعث افزایش انرژی و تمرکز، سرخوشی، کاهش اشتها و بیخوابی در فرد می شود.اما در دوزهای بالا می تواند عوارض خطرناکی مانند تشنج، خونریزی مغزی و روانپریشی ایجاد کند. همچنین مصرف طولانیمدت متآمفتامین عواقب جسمی، روانی و اجتماعی بسیاری را برای مصرف کنندگان این ماده در پی دارد.
ساختار شیمیایی مت آمفتامین
ترکیب اصلی این ماده (متآمفتامین) از آمفتامین C9H13N گرفته شده که یک ماده محرک و اعتیادآور است. این ماده مغز و سیستم عصبی را به شدت تحریک میکند و اثر آن از نظر شیمیایی از آمفتامین بیشتر است. این ماده به شکل پودر سفیدرنگ (شبیه بلورهای شیشه)، بدون بو و تلخ وجود دارد که بهراحتی در نوشابههای الکلی و غیرالکلی حل میشود. متآمفتامین به صورت کلی از احیا شدن سودوافدرین بهوسیله فسفر قرمز سنتز میشود. در روش دیگر از فنیلاستیک اسید و متیل آمین برای ساخت متآمفتامین استفاده میشود.
تفاوت آمتفامین با مت آمفتامین (شیشه)
ممکن است آمفتامین و مت آمفتامین (شیشه) را به اشتباه یکی بدانید. باید اشاره کرد این دو دارو مکانیسمی کاملاً متفاوت دارند. معمولا از آمفتامین بهعنوان یک محرک سیستم عصبی مرکزی در درمان اختلال کمتوجهی – بیشفعالی و نارکولپسی استفاده میشود. «آدرال» (Adderall) یکی از انواع داروهای حاوی آمفتامین است که ترکیبی مشابه مت آمفتامین دارد و برای درمان اختلالات گفته شده استفاده میشود.
آمفتامین و مت آمفتامینها از دسته گروههای دارویی «فنیل آمین» هستند. این دو دارو هر دو در دسته مواد مخدر طبقهبنده میشوند. مهمترین تفاوت آنها ساختار شیمیایی که بسته به قدرت و دوز مورد استفاده تأثیرات متفاوت و گاهی مشابه بر بدن میگذارد. براساس تحقیقات انجام شده، مت آمفتامینها بهطرز چشمگیری از داروهای حاوی آمفتامین قویترند.
از میان تمام مشتقات و مخدرهای حاصل از آمفتامین یا مت آمفتامین، مخدر شیشه، قویترین ماده اعتیادآور است که بهشکل بلورهای آمفتامین ساخته میشود.
از آنجایی که این ترکیب شیمیایی غیرقانونی است، انواع مختلفی از داروهای حاوی مت آمفتامین در بازار سیاه موجود بوده که رایجترین آنها عبارتاند از:
افدرین
سودو
سودوافدرین.
شیشه چگونه بهدست میآید؟
مت آمفتامین یا مخدر کریستال و شیشه، حاوی دو ماده شیمیایی بهنامهای « لئو- مت آمفتامین» و «دکسترو- مت آمفتامین» است. از این دو ماده شیمیایی برای ساخت شیشه به اندازه مساوی استفاده میشود. این دو ماده باعث «استریوایزومرهای مت آمفتامین» میشوند که در آینده باعث ایجاد مولکولهای متامفتامین و اثرات سرخوشی در فرد میشود.
مخدر شیشه یک ماده مصنوعی است و برخلاف سایر مواد مخدر همچون تریاک، هروئین، کوکائین منبع طبیعی در محیط زیست ندارد. شیشه بهصورت مصنوعی در آزمایشگاههای غیرمجاز که اغلب به نام «آشپزخانه» معروف هستند، ساخته میشوند. طرز تهیه شیشه بسیار خطرناک بوده و مواد شیمیایی مختلفی برای ساخت آن استفاده میشوند. احتمالاً سریال «بریکینگ بد» (Breaking Bad) را دیدهاید و تا حدودی با عوارض مصرف شیشه و نیاز علم به تهیه آن آشنا هستید.
گاهی عدم اطلاع از نحوه ترکیب مواد شیمیایی در این آزمایشگاهها میتواند منجر به آتشسوزی، تولید شیشه با ناخالصی بالا یا حتی انفجار شود. از سوی دیگر مواد شیمیایی استفاده شده در ساخت شیشه بسیار قوی بوده و میتواند باعث ایجاد مشکلات تنفسی، سرگیجه و بیماریهای دیگر در افرادی شود که در این آشپزخانهها مشغول بهکار هستند. بههمین دلیل مخدر شیشه یک محرک اعتیادآور غیرقانونی در بازار سیاه است.
در نهایت پس از پایان مراحل ساخت مخدر شیشه، کریستالهای سفید یا آبی رنگی بهدست میآیند که میتوان آن را پودر کرده و بهصورت اسنیف، مخلوط در آب یا سایر نوشیدنیها و قرص استفاده کرد.
روش مصرف مخدر شیشه
این ماده مخدر به شکل بلعیدنی (قرص)، تزریق وریدی و استنشاقی یا اسنیف کردن، استفاده میشود. برخی آیس یا کریستال را پودر کرده و با دود کردن آن در شیشههایی به نام پایپ، دود حاصل را استنشاق میکنند. آیس از درجه خلوص بالایی برخوردار است و مشابه کراک مصرف میشود. دودی که از آن بلند میشود، بدون بو است. پس از کشیدن آیس، پسماندهای که از آن بهجا میماند را دوباره جمعآوری کرده و بار دیگر میکشند.
عدهای نیز این پودر را از راه بینی اسنیف کرده که تاثیر سریعتری دارد. نوع محلول شیشه را هم معمولاً با آب رقیق کرده و بهصورت وریدی تزریق میکنند. در فاصله کمتر از ۵ تا ۳۰ دقیقه فرد دچار اولین حالت مصرف شیشه میشود که به آن «راش» میگویند. سپس توهمات بعدی و حالات سرخوشی یا برعکس رفتارهای خطرناک طی ۱۲ ساعت آینده خود را نشان میدهند.
اسنیف کردن و تزریق شیشه سریعترین تأثیر را داشته و اثرات، توهمات و احساس سرخوشی آن معمولاً بین ۵ تا ۱۰ ثانیه پس از مصرف خود را نشان میدهند.
پس از مصرف شیشه چه حالتی به فرد دست میدهد؟
شیشه با تأثیر بر افزایش ترشح دوپامین، باعث ایجاد هیجانزدگی و احساس شادی در فرد میشود. اکثر مصرفکنندگان در توصیف حالات خود بعد از مصرف شیشه به افزایش مدت زمان بیماری، سطح بالای انرژی و استقامت، احساس اعتماد بهنفس یا افزایش ناگهانی میل جنسی اشاره میکنند.
بهدلیل بیخوابی برای روزها و ساعتها ممکن است فرد دچار هذیان و توهمات شود. که ممکن است منجر به بیماریهای روانی شود.
به دلیل احساس افزایش قدرت و انرژی، مصرف کنندگان گاهی اوقات روزها را بدون خوابیدن می گذرانند. استفاده بیش از حد از شیشه که منجر به چندین روز بیخوابی در مصرف کننده می شود، می تواند باعث ایجاد حالتی به نام “نیشگون گرفتن و کشیدن” شود. حالتی که در آن مصرفکننده به طور فزایندهای ناامید ، پارانوئید و ناپایدار می شود و احتمالاً دچار حالات توهم و روان پریشی میشود.
چرا مصرف مخدر شیشه آنقدر اعتیادآور و محبوب است؟
مخدر شیشه، اعتیادآورترین نوع محرکهای مت آمفتامین است. بارها اشاره کردیم که ویژگی اصلی این محرک احتمال بالای اعتیاد به مصرف آن است. دلیل اصلی این عامل استفاده از «دکسترو- مت آمفتامین» در مخدر شیشه و کریستال است.
مصرف مخدر شیشه بهدلیل ترشح هورمون دوپامین در مغز و احساس لذت فوری، شدید و طولانی دربین نوجوانان و جوانان شیوع زیادی یافته است. برخی از مصرفکنندگان مزمن شیشه هیچگاه نمیتوانند مصرف این ماده را کنار بگذارند. چون در اثر تغییرات دائمی در مغز در اثر مصرف شیشه، حس لذت در آنها مختل شده و بدون مصرف مواد هیچ لذتی را نمیتوانند تجربه کنند. به این دلیل احتمال افزایش مصرف در آنها بسیار زیاد است. این افراد دنیای بدون لذت را نمیتوانند تحمل کنند.
دلیل محبوبیت مصرف شیشه در جوانان
امروزه جوانان ۱۸ تا ۲۵ سال بزرگترین گروه مصرفکننده مخدر شیشه هستند. مصرف شیشه بیشتر در مهمانیها و پارتیهای شبانه است. بسیاری از افراد شبکار هم برای مقابله با خوابآلودگی از این ماده مخدر استفاده میکنند. مخدر شیشه یکی از خطرناکترین مواد مخدر غیرقانونی است که عوارض و پیامدهای بسیار جدی و خطرناکی بهدنبال دارد.
با مصرف شیشه، تقریباً یک دوز خالص از مواد محرک بهطور آنی وارد مغز میگردد. این مواد محرک احساس نشاط زیادی به فرد میدهد و یک حالت سرخوشی طولانی مدت ایجاد میکند و سریع اثر خود را از دست نمیدهد. در برخی پارتیها و مهمانهای شبانه میزبان با قرص اکستازی از افراد پذیرایی میکند.
نوجوانان به دلایل مختلف مانند عدم آگاهی و وسوسه دوستان به مصرف شیشه روی میآورند. اغلب آنها برای فرار از احساسات ناخوشایند و تغییر حالوهوایشان شیشه مصرف میکنند. برخی از آنها هم مانند دانشآموزان یا دانشجویان برای بیدار ماندن در شبهای امتحان از این ماده استفاده میکنند.
شیشه باعث ایجاد حالت لذت و سرخوشی و انرژی طولانی مدت در فرد میشود که از دلایل محبوبیت شیشه در بین جوانان است.علاوهبر این شیشه باعث میشود که فرد مدت زمان زیادی بیدار بماند. برای همین بسیاری از دانشجویان یا افراد شبکار از این مخدر استفاده میکنند.
تاثیر مت آمفتامین بر بدن چگونه است؟
متآمفتامین عوارض فاجعه بار و جبرانناپذیری دارد. این ماده با ورود به سیستم عصبی مرکزی باعث آزاد شدن ناگهانی انتقال دهنده عصبی دوپامین در مغز میشود. آزاد شدن دوپامین باعث تحریک سلولهای مغزی و افزایش حالت تهاجمی و افزایش انرژی جسمی میشود. بعد از تمام شدن این اثرات، علائم بدخلقی و افسردگی و علائم اختلال حرکتی مثل پارکینسون در فرد ظاهر میشود. این ماده در همان ابتدای مصرف صدمات جبرانناپذیری را به مغز وارد میکند که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افت حافظه
پرخاشگری
رفتارهای جنونآمیز و غیرعادی
آسیبهای مغزی و عصبی.
علائم مصرف شیشه
این ماده به صورت داخل بینی و خوراکی و تزریق وریدی و کشیدنی یا تدخین مصرف میشود. بلافاصله بعد از مصرف در مدتی بین ۵ تا ۳۰ دقیقه، حالتی به نام rush یا flash در فرد ایجاد میگردد. تأثیر اصلی شیشه بر مغز است و جذب آن بهصورت کبدی است؛ بنابراین در بدن بهسرعت منتشر میشود و علائم اولیه مصرف شیشه مشاهده میشود. ماندگاری علائم میتواند دو الی سه روز بعد یا تا ۱۲ ساعت ادامه داشته باشد. علائم مشرف شیشه را به دو دسته علائم اولیه و علائم طولانی مدت تقسیم میکنیم.
علائم اولیه مصرف شیشه
بارزترین علائم اولیه مصرف شیشه عبارتاند از:
هیجانزدگی
تند صحبت کردن
بیتابی
افزایش فعالیتهای فیزیکی
کاهش اشتها
احساس سرخوشی و توهمات ذهنی
بیمیلی بهغذا برای روزها
افزایش تعداد ضربانهای قلب
افزایش تنفس
افزایش دمای بدن
تحریکپذیری
بیخوابی
برافروختگی چهره
گشاد شدن مردمک چشمها
قرمز شدن چشمها
متصاعد شدن یک بوی شیمیایی از نفس آنها
گیجی
لرزش و تشنج
پارانویا یا بدبینی
خشونت.
چنین عوارضی میتواند در صورت شدت یافتن باعث انقباض عروق و سکته قلبی و مغزی شوند. دقت داشته باشید که بروز علائم و شدت آنها بستگی زیادی به حالات روحی، سن و جنسیت دارد.
علائم طولانیمدت مصرف مخدر شیشه
موارد بالا عوارضی هستند که فرد طی ۵ تا ۳۰ دقیقه اول تجربه میکند. اما مصرف مخدر کریستال میتواند اثرات طولانیمدتی هم داشته و باعث بروز برخی بیماریها شود.
از جمله عوارض ماندگارتر مصرف محرک شیشه و انواع آن، عبارتاند از:
کاهش مقاومت بدن در مقابل بیماریها
آسیب به اندامهای داخلی از جمله ریه، کبد و کلیهها
خشکی و خارش پوست
زخمهای پوستی و آکنه
کمبود ویتامین و مواد معدنی
لاغری بیش از حد
پوسیدگی دندانها
بیقراری
افسردگی
توهم و هذیان
از دست دادن حافظه برای مثال گم کردن زمان و تاریخ
عوارض اعتیاد به مخدر شیشه.
عوارض اعتیاد به شیشه
اعتیاد به شیشه و مصرف مت آمفتامین بهبهانه احساس سرخوشی و فرار از مشکلات میتواند باعث بروز بیماریهای جدی شود، از جمله:
۱. اسکیزوفرنی
یکی از عوارض روانی اعتیاد به مخدر آیس بیماریی شبیه به اسکیزوفرنی است. در این حالت فرد دچار توهمات بینایی و شنوایی، بدبینی و پرخاشگری غیرعادی میشود.
۲. توهم کرمزدگی
احساس کرمزدگی، توهمی رایج میان افراد معتاد به مصرف مخدر شیشه و انواع مت آمفتامین است. دلیل بروز این توهمات، اثر محرک شیشه بر مغز است. فرد در این حالت احساس میکند کرمهایی تمام بدن او را فرا گرفته و در حال خوردن او هستند. این مورد میتواند باعث آسیب فرد به خود برای رهایی از این احساس، ابتلا به اختلال وسواس اجباری و حتی خودکشی برای رهایی از این حس شود.
۳. عفونتهای دهانی
معمولاً بوی دهان افراد معتاد به شیشه بسیار بد است. این بیماری به «دهان عفونی» معروف است و یکی از عوارض جانبی اعتیاد به مصرف متا آمفتامینها است. همچنین تأثیر این ماده بر پوسیدگی دندان بسیار زیاد است. بهدلیل تنگ شدن عروق خونی، خشکی دهان، مصرف سایر مواد مخدر همراه با شیشه و غیره، بروز عفونتهای دهانی، پوسیدگی دندان و مشکلات پوستی بسیار رایج است.
۴. لاغری بیش از حد
معتادان به مصرف شیشه اغلب برای روزها اشتهایی ندارند. همین مورد بهانهای برای تبلیغ قرصهای لاغری غیرقانونی شده است که اغلب حاوی موادی مانند شیشه هستند. افراد با دیدن نتایج سریع این قرصها و عدم اطلاع از محتویات آن ناخواسته به مصرف مخدر شیشه، معتاد میشوند. همانطور که اشاره شد، اعتیاد به شیشه میتواند باعث کمبود ویتامین و مواد معدنی، کاهش اشتها و در نتیجه نقص در سیستم ایمنی بدن شود. این مورد در نهایت باعث خواهد شد که بدن در مقابل ورود ویروسها و عفونتها مقاومت خود را از دست دهد. این افراد بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای عفونی است.
۵. بیماریها و زخمهای پوستی
اعتیاد به مخدر شیشه در کمتر از یک سال میتواند تأثیرات بسیاری چهره شما بگذارد. این ماده با ایجاد کم آبی، لاغری، راشهای و زخمهای پوستی باعث میشود ظاهرتان به کلی تغییر کند. بهمرر زمان زخمهایی شبیه به مته و جای سوراخ در بدن ایجاد میشود. این زخمها بیشتر در ناحیه صورت و بازوی فرد دیده میشوند.
۶. تاثیر اعتیاد به شیشه بر روابط زناشویی
توجه داشته باشید که اعتیاد به مصرف شیشه علاوهبر آثار جسمی، روحی و ذهنی در درازمدت، عموماً منجر به طلاق و فروپاشی خانواده میشود. فرد معتاد به شیشه ممکن است در حالت توهم خیانت کند یا برعکس بیمیلی جنسی داشته باشد. فرد معتاد به شیشه در حالت خماری پرخاشگر شده و بعد از مصرف هم سبب اذیت و پرخاش به دیگران شود. گاهی افراد معتاد تمام زندگی خود را برای داشتن جنس بهتر بهخصوص شیشه از دست میدهند.
مصرف و اعتیاد به شیشه عوارض طولانی مدت شدیدی دارد از جمله، اسکیزوفرنی، لاغری بیش از حد، عوارض پوستی و زخمهایی شبیه به سوراخ، و عفونت دهانی. این افراد دائماً فکر میکنند بدن آنها کرم زده است.
اوردوز با مصرف شیشه
دوزهای کنترل شده و مرغوب شیشه باعث مرگ افراد نمیشود. اغلب در اثر مصرف سایر مواد مخدر تقلبی با نام شیشه، شرایط روحی و توهمات فرد در حین مصرف باعث مرگ این دسته از افراد میشود. مقدار تحمل مصرف هر فرد به عوامل مختلفی بستگی دارد. ممکن است فرد بهغیر از اسنیف یا دود کردن، از نوع محلول یا قرص شیشه هم استفاده کند. معمولاً دوز مصرف متعادل مت آمفتامین برای سرخوشی ۵ تا ۶۰ میلیگرم است.
در صورتی که فرد بیش از ۲۰۰ دوز در یک مرتبه استفاده کند دچار اوردوز شده که علائم زیر را بههمراه دارد:
تعریق بیش از حد
عدم توانایی در تنفس
افزایش شدید ضربان قلب
مشکلات قلبی و گرفتگی عروق.
این عوارض میتواند کشنده باشد. در صورت بروز چنین حالتی سریعاً با اورژانس تماس گرفته و شرایط را اطلاع دهید.
راههای تشخیص اعتیاد به شیشه
بهدلیل سرعت بالای اعتیاد و بروز تأثیرات سوء مصرف مخدر شیشه، اعتیاد به شیشه را میتوان خیلی زود تشخیص داد. علاوه بر علائمی که در بالا به آنها اشاره کردیم، موارد زیر بهشما کمک میکند، سریعتر اعتیاد عزیزان خود را تشخیص داده و برای درمان و ترک اعتیاد اقدام کنید.
۱. نشانههای فیزیکی اعتیاد به شیشه
بوی بد دهان
پوسیدگی سریع دندانها
سیاه شدن دندانها
علائم سوختگی رو لب و انگشتها
گشاد شدن مردمک چشم و قرمزی آن
تعریق شدید
تنفس نامنظم
جای سوزن روی وریدها بهخصوص بازو
از دست دادن حس بویایی و خون دماغ شدن مداوم
کاهش ناگهانی و شدید وزن
علائم طولانیمدت مضرف شیشه
احساس وجود حشرات و خزنده در پوست (مانند حس کرمزدگی)
دهان مت (عفونت ناشی از مصرف شیشه)
پیری زودرس پوست
زخم، آبسه، عفونت و بیماریهای متنوع ویروسی
هذیان و توهم
کاهش یا افزایش میل جنسی
علائم طولانی مدت
تحریک یا هیجان عصبی
انهدونیا (ناتوانی در احساس لذت ناشی از تخریب گیرندههای دوپامین در مغز)
اضطراب یا احساس نگرانی و ناراحتی
عصبی بودن و رفتارهای جدید متفاوت
همچنین لازم بهذکر است که شیشه با بسیاری از داروها تداخل دارد که عبارتاند از:
دیژیتال
لوودوپا
برخی از انواع بیهوشکنندههای استنشاقی.
مصرف شیشه و تداخل این داروها با مهارکنندههای مونوآمین اکسیداز (MAOIS ) باعث افزایش فشارخون در حد خطرناک، خطر حمله قلبی، سنکوپ و مرگ را بهدنبال دارد.
در برخی موارد هم با اعتیاد و مصرف مخدر شیشه فرد دچار تشنج و حمله قلبی و نارسایی کبدی میشود. این موارد نیاز بهاقدام فوری پزشکی دارد. در بسیاری موارد بروز این حالات باعث مرگ فرد میشود. به نشانههای اعتیاد به شیشه در اطرافیان و دوستانتان دقت کنید.
۲. نشانههای رفتاری اعتیاد به کریستال
یکی دیگر از علائم اعتیاد به کریستال، تغییر ناگهانی خلقوخو و رفتار در فرد است. در صورتی که فرد دچار خماری شود، شرایط بدتر هم خواهد شد. رفتارهای زیر از جمله موارد شایع میان مصرفکنندگان معتاد به مخدر شیشه است:
کاهش مهارت در حرکتهای ظریف مانند عدم تعادل و لرزش دست
رفتارهای خشن مانند دزدی برای خرید مواد مخدر
انجام رفتارهای تکراری کوچک مانند ناخن جویدن، خاراندن پوست و یا کشیدن مو
رفتارهای ناآگاهانه و بدون هوشیاری در اجتماعی
بیخوابی یا پرخوابی
کاهش بسیار شدید اشتها (بهمدت ۲ الی ۳ روز)
فراموشی زمان، مکان یا تاریخهای مهم
انرژی زیاد
رفتارهای خشونتآمیز
انزوای اجتماعی و عدم علاقه به ارتباط با دیگران
از دست دادن علاقه به فعالیتهای روزمره
سردمزاجی در زندگی زناشویی و بیتفاوتی نسبت به همهچیز
عدم توانایی تمرکز
رفتاریهای جنسی پرخطر و اعتیاد به سکس.
۳. اگر مشکوک شدهاید، جستجو کنید!
در صورتی که بسیاری از نشانههای مصرف مخدر شیشه را در یکی از نزدیکان خود مشاهده کردید، میتوانید وسایل او را برای یافتن مواد لازم استفاده شیشه یا کریستال بگردید. افراد ممکن است روشهای مختلفی برای استفاده از این ماده مخدر داشته باشند. از جمله برخی ابزارهای معمول این کار عبارتاند از:
پایپ یا پیپ
لولههای باریک سیاه شده
فویل و آلومینیوم سوخته
قاشق سیاه شده
سوزن و سرنگ
بند و کش لاستیکی
تکههای شیشه، آینه یا پودر سفید روی پول جهت اسنیف کردن
برگههای کاغذی لوله شده.
————————–
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic