متامفتامین را که با نام ” مِت” می شناسند که یک ماده مُحرک قوی غیر قانونی است که به شدت اعتیاد آور است. مصرف آن می تواند مشکلات بهداشتی و سلامتی جدی از جمله مشکلات شدید و محسوس دهان و دندان را به وجود آورد. در واقع، رابطه بین مصرف متامفتامین و مقوله دهان و دندان در رسانه ها بسیار شایع است که لقب “دهان عفونی” به خود گرفته است.
دهان عفونی چیست؟
به دلیل شایع بودن پوسیدگی دندان که اغلب در اثر مصرف مواد رخ می دهد، اصطلاح “دهان عفونی” برای توصیف عوارض مشهود بیماری دهان در افرادی به کار می رود که آن را مصرف می کنند. افرادی که متامفتامین مصرف می کنند ممکن است به دلیل عوارض جانبی خود مواد و عوامل مربوط به سبک زندگی، دندان های آن ها سیاه، لکه دار، شکسته یا فاسد گردد.
طبق گفته انجمن دندانپزشکی آمریکا، در حالی که دهان عفونی یک تشخیص بالینی نیست، اما میزان بالایی از پوسیدگی دندان و بیماری های مرتبط با آن در میان افرادی که متامفتامین مصرف می کنند، بسیارمتداول است که سن و مصرف منظم متامفتامین باعث تشدید این بیماری می شود.
نتایج یک مطالعه منتشر شده در مجله انجمن دندان پزشکی آمریکا نشان داد در یک گروه 571 نفری از مصرف کنندگان متامفتامین:
%96 مصرف کنندگان دارای پوسیدگی دندان هستند.
%31 مصرف کنندگان 6 عدد دندان یا بیشتر از آن را از دست داده اند.
تنها %23 مصرف کنندگان همه دندان های خود را داشته اند.
%6 مصرف کنندگان قدیمی، کمتر از 10 عدد دندان داشته اند.
%40 مصرف کنندگان اعتراف کردند که از ظاهر دندان های خود خجالت می کشند.
چگونه متامفتامین به دهان و دندان آسیب وارد می کند.
مصرف متامفتامین به چند طریق به سلامت دندان آسیب وارد می کند:
تغذیه ضعیف:
تحت تأثیر مصرف متامفتامین و غالباً در دوران ترک مصرف آن، مصرف کنندگان به دلیل مصرف مواد غذای قندی و شیرین و همچنین نوشیدنی های گازدار که برای دندان ها مضرر هستند، پوسیدگی دندانها را تجربه خواهند کرد.
فقدان بهداشت دندان:
سرخوشی ناشی از مصرف متامفتامین تا 12 ساعت به طول می انجامد، در طول این مدت مصرف کنندگان اغلب بهداشت دندان از جمله مسواک زدن یا نخ زدن را خوب انجام نمی دهند که مواد شیرین به مدت زیادی بر روی دندان آن ها باقی می ماند.
مواد افزودنی موجود در مواد:
ترکیبات اسیدی موجود در این ماده اعتیادآور می تواند به دندان آسیب وارد کند. مواد افزودنی همچون اسید باتری، سوخت فانوس، ضد یخ، اسید هیدروکلریک، مواد شوینده، مواد تشکیل دهنده صابون و داروهای ضد سرماخوردگی حاوی اِفدرین عناصر تشکیل دهنده متامفتامین هستند.
ساییدگی دندان:
مصرف متامفتامین می تواند منجر به پیشرفت ساییدگی دندان گردد در ساییدگی دندان مصرف کننده دندان های خود را بهم می فشارد و یا از شدت فشار دندان ها ساییده می شود.
خشکی دهان:
مصرف مُحرک ها از جمله متامفتامین می تواند منجر به خشکی دهان گردد، یعنی کاهش بزاق محافظتی اطراف دندان.
یک مطالعه ای در چین بر روی افرادی که این ماده را مصرف می کنند، نشان داد که بیش از %97 مصرف کنندگان دندان های آن ها دچار پوسیدگی شده است، در میان افرادی که سالهای کمی متامفتامین مصرف کرده اند و همچنین افرادی که هر روز حداقل دوبار دندان های خود را مسواک می زنند، شیوع پوسیدگی دندان کمتر است. اما حتی زمانی که بهداشت دندان به خوبی صورت می گیرد، جلوگیری از آسیب رسیدن به دندان ها که غالباً همزمان با مصرف متامفتامین رخ می دهد، مشکل است و همچنین موارد جدی کمی از پوسیدگی دندان، قابل درمان هستند و این موضوع غیرقابل برگشت است.
در حقیقت، مصرف متامفتامین باعث پوسیدگی در حدی می شود که هیچ دندانی نتواند سالم بماند و در عوض به ناچار می بایست کشیده شوند.
متاسفانه، فعالیتهای زیادی وجود ندارد که یک دندانپزشک بتواند برای بیمار مبتلا به “دهان عفونی” انجام دهد و “درمان موفقیت آمیز” شامل کشیدن دندان است تا درمان این بیماری.
در نهایت، بهترین راه برای درمان فردی که از طریق مصرف متامفتامین دچار بیماری دهان و دندان شده است، درمان اعتیاد به این ماده است. دندانپزشکان ترجیح می دهند تا به بیماران عوارض این ماده را تشریح کنند و مکان هایی همچون خدمات مشاوره مواد را پیشنهاد کنند. درمان اعتیاد به این ماده معمولاً زمان بر است، فرآیند مداوم که مستلزم سم زدایی پزشکی به همراه درمان و همچنین حمایت اجتماعی برای جلوگیری از بازگشت به مصرف مواد، مورد استفاده قرار می گیرد.
ظاهر جسمی فردی که دچار “دهان عفونی” شده است، شوک آور است و مطالعات نشان می دهد که افرادی که آن را تجربه می کنند خود نیز از این امر خجالت زده هستند. متاسفانه، بیماری های دهان و دندان یکی از مشکلات مربوط به سلامتی است که همراه با مصرف متامفتامین به وجود می آید.
اگر شما یا یک فردی که از اعتیاد به متامفتامین رنج می برد، با یک پزشک، متخصص درمان شناسی صحبت کنید یا در گروه های حمایتی شرکت کنید. کمک رسانی همواره قابل دسترس است، برای شما مهم است که اولین قدم را بردارید و از دیگران درخواست کمک کنید.
———-
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
———
منبع:cudras.ir