سیگار کشیدن به طور طبیعی سلامتی انسان را به خطر میندازد ، ولی سیگار کشیدن در افراد دیابتی ، یک خطر جدی برای افراد می باشد. سیگار کشیدن می تواند خطر ابتلا به عوارض را افزایش دهد و حتی ممکن است باعث دیابت نوع 2 شود. سیگار کشیدن می تواند منجر به طیف وسیعی از عوارض شود که بسیاری از آنها نیز از عوارض دیابت هستند. سیگار کشیدن نه تنها کسانی که این کار را انجام می دهند ، بلکه افرادی که در محیط هستند را تحت تاثیر قرار می دهد.
خطرات سیگار کشیدن و دیابت
در سبک زندگی یک عامل عمده خطر برای دیابت نوع 2 و عوارض آن سیگار کشیدن است که تاثیر بسزایی بر آن دارد. طبق مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، افرادی که سیگار می کشند 30 تا 40 درصد بیشتر از افرادی سیگار نمی کشند بیماری شان گسترش خواهد یافت. سیگار کشیدن همچنین می تواند کنترل دیابت را برای کسانی که قبلاً به آن مبتلا هستند ، دشوار خواهد کرد.
خطرات و عوارض سیگار کشیدن
آسیب به سلولها و بافتها و افزایش خطر التهاب
ایجاد رادیکال های آزاد ، منجر به استرس اکسیداتیو و آسیب سلول می شود
ایجاد مشکل در سیستم ایمنی
تغییر سطحی در چربی
در معرض خطر تنفسی و عفونت های دیگر
بیماری های قلبی عروقی
حمله قلبی
سکته مغزی
همه این خطرات می توانند علائم و عوارض دیابت را بدتر کنند. افرادی که دیابت دارند بیشتر در معرض عفونت هستند و عفونت ها می توانند به سرعت جدی شوند. علاوه بر این ، هم سیگار کشیدن و هم دیابت می توانند منجر به گردش خون ضعیف شوند. آنها همچنین خطر زخم پا ، مشکلات بهداشت دهان و دندان ، عفونت های تنفسی و سایر عفونت هایی را که می توانند عواقب شدید و احتمالاً تهدید کننده زندگی داشته باشند ، افزایش می دهند. تحقیقاتی نشان داده است که سیگار کشیدن به شدت ممکن است خطر عدم تحمل گلوکز و تجمع چربی شکم را افزایش دهد ، که هر دو از عوامل خطر دیابت هستند.
مطالعه ای دیگر نشان داده است که ممکن است ارتباط مستقیمی بین استعمال دخانیات و مقاومت به انسولین وجود نداشته باشد. محققان اظهار داشتند که ممکن است عوامل دیگری نیز در این امر موثر باشد ولی باید مطالعات بیشتری انجام شود. هم سیگار کشیدن و هم دیابت می توانند سلامتی فرد را بدتر کنند. ترک یا اجتناب از استعمال سیگار برای همه بهتر است ، چه دیابت داشته باشند و چه نداشته باشند.
خطرات دیگر سیگار کشیدن و دیابت
هم دیابت و هم سیگار کشیدن می توانند به سلول ها و اندام های بدن آسیب برسانند و سیگار کشیدن می تواند بسیاری از اثرات دیابت بر سلامتی را بدتر کند. برای مثال ، هم سیگار کشیدن و هم دیابت می توانند خطر بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهند.
افراد دیابتی که سیگار هم می کشند به احتمال زیاد:
بیماری کلیه و قلب را تجربه کنند
گردش خون ضعیفی دارند که منجر به عفونت ، زخم ، لخته شدن خون یا قطع عضو می شود
به بیماری های چشمی مانند رتینوپاتی مبتلا شوند که می تواند منجر به کاهش بینایی شود
آسیب عصبی را تجربه کنید که منجر به درد ، گزگز و اختلالات حرکتی شود
بسیاری از اثرات ترکیبی سیگار و دیابت بر سلامتی ، انتخاب شیوه زندگی سالم را دشوارتر می کند.
مشکلات قلبی عروقی ، آسیب عصبی و کاهش ظرفیت ریه می تواند ورزش کردن را دشوار کند. همین امر منجر به یک زندگی کم تحرک شود. این عقب ماندگی ها می توانند علائم سیگار کشیدن و دیابت را حتی بدتر کنند.
سیگار کشیدن و دیابت 2
برای کاهش خطرات و عوارض دیابت چه باید کرد ؟
بهترین راه برای کاهش خطر سیگار ترک سیگار یا کاهش آن به طرز چشمگیر می باشد. استراتژی های زیر ممکن است خطرات مرتبط با سیگار کشیدن و دیابت را کاهش دهند:
سبک زندگی فعال داشته باشید : ورزش ممکن است خطر ابتلا به سرطان ریه را در افرادی که سیگار می کشند کاهش دهد. همچنین از متابولیسم گلوکز پشتیبانی می کند و می تواند احتمال چاقی را که یکی دیگر از عوامل خطر دیابت است ، کاهش دهد.
غذای سالم بخورید : مصرف رژیم غذایی سرشار از میوه های تازه ، سبزیجات و غلات سبوس دار و کم چربی ، نمک ، شکر و سایر کربوهیدرات های فرآوری شده یا ساده می تواند خطر بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد. فیبر برای افراد دیابتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است ، زیرا به کاهش قند خون کمک می کند.
برنامه درمانی را دنبال کنید : افراد مبتلا به دیابت که به سختی کنترل می شوند بیشتر دچار عوارض می شوند. سیگار کشیدن این خطرات را ایجاد می کند. مصرف داروهای مناسب و پیروی از دستورات پزشک می تواند این خطرات را کاهش دهد.
قطع یا ترک سیگار : سیگار کشیدن و حتی در معرض دود سیگار قرار گرفتن خطرات سلامتی را افزایش می دهد. افرادی که به شدت سیگار می کشند ، بیشتر دچار مشکلات در سلامتی می شوند.
پزشک می تواند به فرد کمک کند که سیگار را ترک کند. افراد دیابتی که سیگار می کشند باید قبل از هرگونه تغییر در سبک زندگی مهم با پزشک مشورت کنند.
ترک سیگار
سیگار کشیدن یک رفتار اعتیاد آور است. ترک این کار دشوار است ، اما انجام این کار می تواند به طور قابل توجهی خطر عوارض کوتاه مدت و بلند مدت را که مربوط به سیگار کشیدن ، دیابت و دیابت نوع دو را کاهش دهد. قبل از ترک اعتیاد ، افرادی که سیگار می کشند و دیابت دارند باید از پزشک خود در مورد بهترین اقدام برای ترک سیگار اقدام کنند.
خطر پرخوری : ممکن است لازم باشد افرادی که سیگار می کشند و دیابت دارند رژیم خود را تنظیم کنند. سیگار کشیدن اشتها را سرکوب می کند و ترک آن می تواند تمایل به پرخوری را تحریک کند. این می تواند منجر به افزایش وزن ، یکی دیگر از عوامل خطر دیابت و عوارض آن شود.
سطح قند خون : افراد دیابتی که سیگار را ترک می کنند در 3 سال اول پس از ترک سیگار باید سطح قند خون خود را کنترل کنند.
روش هایی برای ترک سیگار
روش هایی برای ترک سیگار
برخی از استراتژی هایی که می توانند به افراد در ترک سیگار کمک کنند عبارتند از:
1- سعی کنید به یک باره ترک کنید
برخی افراد قصد دارند به تدریج سیگار را ترک کنند ، اما این می تواند پروسه ناشی از ترک را طولانی کند ، زیرا هر کاهش ممکن است علائم ترک مجدد را ایجاد کند.
2- تسلیم نشوید
بسیاری از افراد قبل از موفقیت چندین بار اقدام به ترک کار می کنند. یک تلاش ناموفق یک شکست نیست ، فقط یک قدم در راه ترک موفقیت آمیز است.
3- اعتیاد را بشناسید
افرادی که تجربه عقب نشینی دارند ممکن است نگران باشند که هوس و ناراحتی هرگز از بین نرود. بعضی از افراد ممکن است احساس کنند که تنها منبع لذت خود را از دست داده اند. با این حال ، این احساسات منفی از اعتیاد ناشی می شود ، که می تواند طرز تفکر فرد را تحریف کند.
4- یافتن عادت سالم و جایگزینی آن
سیگار کشیدن اعتیاد رفتاری و شیمیایی است. قطع ارتباط بین سیگار کشیدن و برخی فعالیت ها می تواند مفید باشد. به عنوان مثال ، اگر شخصی همیشه روز خود را با سیگار شروع می کند ، می تواند با یک پیاده روی کوتاه شروع کند.
5- در مورد درمان جایگزینی نیکوتین (NRT) سوال کنید
NRT برای همه افراد سیگاری موثر نیست و کسانی که دیابت دارند باید قبل از امتحان با پزشک مشورت کنند.
6- مشاوره و روان درمانی
مشاوره و روان درمانی می تواند به افراد کمک کند تا بفهمند چرا سیگار می کشند و چرا فکر می کنند سیگار کشیدن به آنها کمک می کند تا کنار بیایند. آنها همچنین از چالش های احساسی ترک اعتیاد پشتیبانی می کنند.
7- دارو
ترک داروی کمکی می تواند به برخی از افرادی که می خواهند این عادت را ترک کنند ، مانند وارنیکلین (Chantix) کمک کند. این داروها می توانند هوس را کاهش داده و برخی نیز به عوارض جانبی عاطفی ترک کمک می کنند. افرادی که سیگار می کشند باید با پزشک درمورد اینکه آیا استفاده از این داروها در کنار داروهای دیابت بی خطر است صحبت کنند.
8- سیگارهای الکترونیکی
تأثیرات طولانی مدت استفاده از سیگار الکترونیکی بر روی سلامتی مشخص نیست و پزشکان توصیه می کنند افرادی که سیگار نمی کشند شروع به استفاده از آن نکنند. اگرچه سیگارهای الکتریکی ممکن است کمتر از استعمال دخانیات به طور مستقیم مضر باشد و برخی از پزشکان این روش را به عنوان راهی برای کاهش خطرات سیگار کشیدن برای کسانی که ترک آن دشوار است توصیه می کنند.
9- دیگران را مجاب کنید که به شما بپیوندند
اگر یکی دیگر از اعضای خانه سیگار می کشد ، در مورد ترک با هم با او صحبت کنید. به این ترتیب افراد می توانند یکدیگر را تشویق کنند. اگر فرد دیگر به سیگار کشیدن ادامه دهد ، کسی که سیگار را ترک می کند هنوز در معرض دود قرار دارد. دود سیگار می تواند باعث شود که پاک ماندن فرد دشوارتر شود و همچنان خطراتی برای سلامتی به همراه داشته باشد. افرادی که سیگار نمی کشند اما با افرادی که سیگار می کشند در صورتی که در یک جا زندگی می کنند ، باید در مورد ترک سیگار با آنها صحبت کنند.
حرف آخر
سیگار کشیدن از بسیاری جهات می تواند به سلامتی و سلامت فرد آسیب برساند و خطر عوارض دیابت را افزایش می دهد. افرادی که سیگار می کشند و دیابت دارند باید با پزشک خود در مورد بهترین روش ترک یا قطع آن صحبت کنند. هنگام ترک ، بسیاری از افراد ممکن است حس های وسوسه و تسلیم شدن را تجربه کنند ، اما با گذشت زمان این موارد کنترل بیشتری پیدا می کنند و در نهایت به کلی از بین می روند. ترک سیگار می تواند امید به زندگی در هر فرد و به ویژه فرد دیابتی را افزایش دهد.
———————————-
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
—————-
منبع:hidoctor.ir