تغذیه مناسب حال انسان را نیز بهتر میکند، چرا که مواد مغذی انرژی بدن را تامین میکند، بافتهای اندامهای مختلف را تقویت و ترمیم میکند و سیستم ایمنی بدن را نیز قویتر میکند. از آنجایی که در دوران اعتیاد معمولاً اندامهای حیاتی بدن به دلیل سوء مصرف الکل یا مواد مخدر آسیب میبیند، تغذیهی سالم، مواد مغذی را که وجودشان برای ترمیم بافتهای آسیب دیده ضروری است به بدن میرساند. تغذیه نقش مهمی در وضع روانی دارد. پژوهشها نشان میدهد که تغییر رژیم غذایی ساختار مغز را هم از نظر شیمیایی و هم از نظر روانی تغییر میدهد و بر رفتار نیز اثر میگذارد. به علاوه مصرف بعضی غذاها باعث افزایش تولید انتقال دهندههای عصبی اصلی مانند سروتونین میشود که روحیه را بهبود میدهد. بنابراین در زمان ترک اعتیاد باید غذاهایی خورده شود که وضعیت جسمی و روحی بیمار را بهتر کند، رژیم غذایی مقوی کمک میکند تا بدن مواد مغذی لازم را برای ترمیم آسیبدیدگیها دریافت کند و عملکرد بهتری ارائه دهد، از طرفی تغذیه سالم و مناسب خلق و خو و سلامت عمومی بیمار را ارتقاء میدهد. به علاوه، این بهبود وضعیت در بسیاری از موارد احتمال برگشت اعتیاد را کاهش میدهد، بالعکس عادتهای غذایی نامناسب باعث میشود که حال بیمار بدتر شود و زمینه برای اعتیاد دوباره آماده میشود. از این گذشته برخی معتادان با حس گرسنگی آشنا نیستند و گرسنگی را با میل به مواد اشتباه میگیرند و برای آرام کردن این حس ناخوشایند دوباره به مواد مخدر پناه میآورند. راهحل جلوگیری از این خطرات بالقوه و برگشت به اعتیاد بسیار ساده است، کافی است بیمار به طور مرتب وعدههای غذایی سالم و مقوی میل کند.
———-
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
———-
اعتیاد و سوء تغذیه
سوء تغذیه عارضه اصلی ناشی از تغذیه نامناسب است که در اثر کمبود مواد مغذی بروز مییابد. چون الکل و دیگر مخدرها به بدن اجازه جذب مواد مغذی را نمیدهند، سوء مصرف مواد احتمال سوء تغذیه را افزایش میدهد. بسیاری از معتادان نیازهای غذایی خود را نادیده میگیرند و برای تسکین ناراحتیهای جسمی و روحی خود صرفاً به مواد مخدر تکیه میکنند. معتادان نمیتوانند بین علائم گرسنگی و علائم حسهای دیگر تمییز قائل شوند. همچنین بیمار در دوران ترک اعتیاد قادر نیست که گرسنگی را از علائم ناشی از قطع مواد تشخیص دهد. کاهش یا افزایش وزن نگرانی اصلی بسیاری از معتادان در حال ترک است. برخی بیماران به دلیل سوء تغذیه به شدت لاغر میشوند، حال آن که عدهای به دلیل تلاشی برای جایگزین کردن مواد مخدر با غذا به نحو قابل توجهی چاق میشوند. ضمناً هر ماده مخدر مشکلات خاص خود را ایجاد میکند. مشکلاتی که سوء تغذیه و کمبود مواد غذایی در اثر مصرف الکل و مواد مخدر به وجود می آورد عبارتند از:
مصرف الکل
مصرف الکل در درازمدت باعث میشود که بدن با کمبود ویتامین مهمی به نام تیامین مواجه شود. تمام بافتهای بدن، از جمله بافتهای مغز، کبد و کلیه از تیامین استفاده میکنند و بدون این ویتامین نمیتوانند عملکرد مناسبی داشته باشند. کمبود تیامین احتمال ناراحتی و نارسایی قلبی را افزایش میدهد و عملکرد مغز را نیز مختل میکند. بیماران دچار کمبود تیامین مستعد ابتلا به سندرم ورنیکه کورساکف (بری بری) و جنون هستند. این سندرم با عدم هماهنگی، مشکلات بینایی، گیجی و کاهش حافظه همراه است. الکلیسم مزمن خطر بروز سندرم متابولیک را به دنبال دارد که عوارضی همچون بالا رفتن کلسترول، فشار و قند خون را به دنبال دارد و میزان چربی بدن را نیز به شدت افزایش میدهد. سندرم متابولیک احتمال ابتلا به دیابت و بیماری قلبی را نیز بالاتر میبرد.
مصرف مواد مخدر
مواد مخدر سرعت عملکرد بدن را کاهش میدهد و حس خواب آلودگی ایجاد میکند. همچنین مواد مخدر متابولیسم و گوارش را نیز کند میکند. به این ترتیب بدن نمیتواند مواد مغذی موجود در غذاهای مصرف شده را به طور کامل جذب کند. یبوست شایعترین عارضه ناشی از اختلال در هضم است. ترک اعتیاد نیز برنامه غذایی را مختل میکند. معتاد در حال ترک غالباً حالت تهوع دارد و از اسهال و استفراغ رنج میبرد. این علائم مانع از مصرف آب و غذا در زمانی میشود که بیمار بیشترین نیاز را به مواد مغذی دارد.
———-
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
———-