1 – مهارت همدلی :
یعنی اینکه فرد بتواند زندگی دیگران را حتی زمانی که در آن شرایط قرار ندارد درک کند و بتواند دیگران را با همه تفاوت هایشان بپذیرد و به آنها احترام گذارد.
2 – مهارت خود آگاهی :
خود آگاهی توانایی شناخت هویت فردی وجمعی خود است .آگاهی از خصوصیات فردی ، نقاط قوت و ضعف پیشرفت ها و ناکامی ها و چگونگی تاثیر افکار بر رفتار و احساسات معرف هویت فردی ماست آگاهی از گروههایی که عضو آن هستیم ، چگونگی عملکرد ما در گروه و نقش هایی که در گروهها مختلف ایفا میکنیم معرف مفهوم ” ما ” و هویت جمعی ماست.
شناخت هویت فردی و جمعی به فرد کمک می کند که بتواند خودش و دیگران رابهتر بپذیرد و روابط اجتماعی موثر و همدلالانه ای با دیگران برقرار کند.
3 – مهارت برقراری ارتباط موثر :
این مهارت به فرد کمک میکند تا بتواند نظرها و عقاید ، خواسته ها ، نیاز ها و هیجان های خود را ابراز و به هنگام نیاز به دیگران درخواست کمک و راهنمایی نماید.مهارت تقاضای کمک و راهنمایی از دیگران در مواقع ضروری از عوامل مهم یک رابطه سالم است.
4 – مهارت روابط بین فردی :
این مهارت به ایجاد روابط بین فردی مثبت و موثر با دیگر افراد کمک می کند یکی از موارد توانایی ایجاد و ایفای روابط دوستانه است که در سلامت روانی و اجتماعی روابط گرم خانوادگی و قطع رابطه اجتماعی ناسالم نقش بسیار مهمی دارد.
5 – مهارت تصمیم گیری :
این مهارت به فرد کمک می کند تا با خود موثری در مورد مسائل زندگی تصمیم گیری نماید. تصمیم هایی مانند انتخاب دوست ، انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب شغل ، یا انتخاب همسر . اگر افراد بتواند فعالانه در مورد اعمالشان تصمیم گیری نمایند جوانب مختلف انتخاب را بررسی و پیامد هر انتخاب را ارزیابی کنند در سطوح بالاتر بهداشت روان قرار خواهند گرفت
6 – مهارت حل مساله :
این مهارت تصمیم گیری های هیجانی را در افراد کاهش می دهد و به افراد کمک می کند به مسائل زندگی شان فرآیند مدار نگاه کرده و به شکل فرایندی در جهت حل آن اقدام نمایند.
7 – مهارت تفکر انتقادی :
توانایی تحلیل اطلاعات و تجارب است. به عنوان مثال چقدر تحت تاثیر شایعات قرار می گیریم. جهت قبول یک حرف یا خبر چقدر تحقیق می کنیم؟ آموزش این مهارت افراد را قادر می سازد تا در برخورد با ارزش ها و رسانه های گروهی مقاومت کنند و از آسیب های ناشی از آن در امان بمانند.
8 – مهارت تفکر خلاق :
این نوع تفکر به حل مساله و تصمیم گیری های مناسب کمک می کند. با استفاده از این نوع تفکر راه حل های مختلف مسائل و پیامد های هر یک از آنها بررسی می شوند. این مهارت فرد را قادر می سازد تا مسائل را از ورای تجارب مستقیم خود دریابد و حتی زمانی که مشکلی وجود ندارد و تصمیم گیری خاص مطرح نیست با سازگاری و انعطاف بیشتر به زندگی روزمره بپردازد.
9 – مهارت مقابله با هیجان ها :
این توانایی فرد را قادر می سازد تا هیجان ها را در خود و دیگران تشخیص داده ، نحوه تاثیر هیجان ها بر رفتار را بداند و بتواند واکنش مناسبی به هیجان های مختلف نشان دهد.
10 – مهارت مقابله با استرس :
این مهارت شامل شناخت استرس های مختلف زندگی و تاثیر آنها بر فرد است به عنوان مثال ارتقا شغلی ، ازدواج ، اولین روز کاری ، از دست دادن شغل، بیماری ،از دست دادن پدر و مادر و همه موارد تنش زا هستند .
شناسایی منابع بالقوه تنش زا و چگونگی تاثیر آنها فرد را قادر می سازد تا با اعمال و موضع گیری های مناسب خود فشار استرس را کاهش دهد .
تهیه و تنظیم : فاطمه حسین پور ( کارشناس ارشد روانشناسی ) و روانشناس کلینیک ترک اعتیاد پویان رشت
-
طراحی سایت