درد جسمانی ترک اعتیاد یکی از سختترین مراحل و در واقع بزرگترین ترس و مانع برای ترک اعتیاد است. دردهایی که ممکن است مقاومترین فرد را نیز از مسیر ترک منصرف کرده و باعث وسوسه و لغزش او شود. همانطور که خیلی از کسانی که اعتیاد دارند، دلیل شروع مصرف را آرام کردن دردهای بدنی ناشی از تصادف یا بیماری یا کار زیاد دانستهاند. اما آیا این مسئله در زمان ترک قابل درمان میباشد یا یکی از هزینههایی است که فرد معتاد برای ترک مجبور است بپردازد؟ در ادامه این مطلب به بررسی کامل درد جسمانی ترک اعتیاد و راههای درمان آن میپردازیم.
علائم جسمانی ترک اعتیاد چیست؟
اعتیاد به مواد مخدر، بخصوص مواد مخدر سنتی نظیر تریاک و هروئین علاوه بر وابستگی روانی، وابستگی جسمانی شدیدی ایجاد میکنند و ترک ناگهانی و بدون نظر متخصص، باعث میشود که فرد دردهای شدیدی را تجربه کند که گاه این دردها تا سالها با فرد همراه است. دردهای مفصلی و عضلانی بخصوص در دست و پا باعث میشود که فرد نتواند به راحتی در دوره سم زدایی به زندگی عادی خود برسد.
علائمی مانند سوزن سوزن شدن، خواب رفتن، درد استخوانی و ماهیچهای، بیقراری دست و پا (سندروم پای بیقرار)، ضربان داشتن دردناک، سوزش، خارش و حتی توهمهای لامسه (حس حرکت چیزی روی پوست بدن) برخی از علائم جسمانی ترک اعتیاد هستند.
دردهای جسمانی ترک اعتیاد و بیماری روان تنی
بسیاری از مواقع درد جسمانی ترک اعتیاد تا مدت ها طول می کشد و این درد علت خاصی جسمی خاصی ندارد. در چنین مواقعی این درد های ناشی از بیماری های روان تنی است. بیمارهای روان تنی بیماری هایی هستند که با علائم و نشانه های جسمی بروز پیدا می کنند ولی منشا اصلی آنها ذهنی و و روانی است.
برای برطرف نمودن درد های جسمی ترک اعتیاد ناشی از بیمار روان تنی، نیاز است تا فرد تحت روان درمانی قرار بگیرد. با درمان مشکلات روانی فرد این دردها به مرور کمشده و از بین می روند. برای درمان این بیماری ها نیاز به مشاوره ترک اعتیاد است.
راه های کاهش دردهای جسمانی ترک اعتیاد
شایعترین راهکار برای کاهش دردهای جسمانی، همان ماساژ با روغنهای گیاهی است که میتواند کمک کننده باشد. دقت داشته باشید که برای هر تلاشی جهت ترک، به متخصص مربوطه مراجعه کنید و مراقب اعتماد به نفس کاذب خود هنگام ترک باشید تا دردهای شما مزمن و طولانیتر نشود. برخی از راهکارهای کاهش درد جسمانی ناشی از ترک اعتیاد به شرح زیر است.
1. درد جسمانی ترک اعتیاد | ترک تدریجی
یکی از مهمترین توصیههای متخصصان ترک اعتیاد این است که هرگز ترک ناگهانی را امتحان نکنید، مخصوصا زمانی که دوره یا دوز مصرف شما بالاست. به این دلیل که وابستگی جسمانی ایجاد شده به مواد، باعث شوک به عضلات میشود و حتی خطرات جبران ناپذیری مانند ایست قلبی نیز به همراه خواهد داشت.
2. آرامش ذهنی
برخی از ورزشهای هوازی و تمرینات جسمانی، همانطور که به آرامش جسمانی شما کمک میکند، میتواند به آرامش ذهنیتان نیز منجر شود و همین آرامش روانی، میتواند به کاهش دردهای جسمانی کمک کند. داشتن خانواده و حامی عاطفی نیز میتواند به مقاومت بدن در برابر دردها کمک کند.
3. درد جسمانی ترک اعتیاد | ترک داروهای متفرقه
برخی از مراکز یا افراد، برای کاهش دردهای جسمانی ناشی از اعتیاد تجویزهای نادرست انجام داده و فرد معتاد نیز به پیشنهادهای آنها عمل کرده و خود را وارد مشکل جدیدی میکند. هیچ دارویی مخصوصا دارویی که به کاهش درد شما کمک میکند بدون وابستگی نیست. فراموش نکنید که وابستگی شما به مخدرها نیز به دلیل همین حال آرامش آن اتفاق افتاد، بنابراین داروهایی مانند متادون، قرص B2 و انواع مسکنها را کناربگذاید، مگر در شرایطی که با تشخیص پزشک معتمد تجویز شده باشد.
4. آب درمانی
یکی از بهترین مسکنهای بدون خطر، آب درمانی است. برای آب درمانی معمولا از آب ولرم استفاده میشود. گرمی آب میتواند باعث افزایش جریان خون در عضلات شده و تنش عضلانی را کاهش میدهد. البته آب گرم معمولا در کوتاه مدت به کاهش درد کمک میکند. دوش آب گرم، استخر یا وان آب گرم، برخی از امکاناتی است که میتواند به شما کمک کند.
5. درد جسمانی ترک اعتیاد | تغذیه مناسب
مصرف برخی از آرامبخشهای طبیعی مانند گل گاوزبان، بابونه، دم کرده زرشک یا حتی آب گوجه فرنگی میتواند به کاهش درد کمک کند. فراموش نکنید که کمبود بسیاری از ویتامینها مانند ویتامین ب و د3 میتواند دردها و ناراحتیهای جسمانی را تشدید کند، بنابرین ویتامینهای کافی باید با تغذیه و مکملهای دارویی به بدن شما برسد.
نکته مهم در این مطلب این است که ترک اعتیاد، مخصوصا مخدرهای سنتی بدون دردهای جسمانی ممکن نیست و خروج مخدر و سم از بدن طبیعتا آزارهایی خواهد داشت. هرگز فریب کسانی که ادعای ترک بدون درد را دارند نخورید و فراموش نکنید هر نوع ترک وابستگی، هزینههایی به همراه دارد.
آیا ترک اعتیاد بدون درد جسمانی امکان پذیر است؟
با توجه به اینکه مواد مخدر مانند سم در بدن جاری میشوند، ترک آن نیز مسلما با درد و سختیهایی همراه است. اما میتوان با رعایت برخی نکات و کمک گرفتن از یک فرد متخصص، سختی و درد جسمانی ترک اعتیاد را تا حد بسیار زیادی کاهش داد.
————————–
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic