آیا از اهمیت تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد با خبرید؟ مصرف مواد مخدر آسیبها و مضرات زیادی به جسم، ذهن و کارکردهای شناختی وارد کرده و بسیاری از عملکردهای بدنی را مختل میکند. اعتیاد باعث ایجاد عادات و رفتارهای غلطی میشود که یکی از این عادات مخرب رژیم غذایی نامناسب است.
اکثر مبتلایان به اعتیاد دچار سوء تغذیه میشوند. از طرفی مواد مخدر در هضم غذا نیز اختلال ایجاد کرده و منجر به ضعیفتر شدن وضعیت جسمانی فرد میشود. بنابراین با داشتن یک برنامه غذایی مناسب و رفتارهای سالم، برای تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد اقدام کنید. در این مقاله به باید و نبایدهای تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد میپردازیم.
تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد
اغلب افراد در زمان مصرف مواد، تصور میکنند که مواد مخدر به آنها انرژی میدهد. در واقع آنچه از مصرف مواد نصیب فرد میشود کاهش اشتها، سوء هاضمه، نقص عملکرد کبد و لوزالمعده، کم کاری روده و عدم دفع مناسب سموم از بدن است. از جمله مضرات مواد مخدر، عوارض تریاک بر معده است که صدمات جبران ناپذیری را به دنبال دارد.
بعد از ترک اعتیاد، متخصص کمک میکند با غلبه بر وسوسه بعد از ترک خود را کنترل کنید. این کار مهم مانع از بازگشت اعتیاد می شود. یکی از موارد مهمی که در کنار برنامه ترک باید به آن پرداخته شود، برنامه غذایی مناسب و ورزش است. در واقع در کنار جلسات مشاوره که حتما باید دریافت شود، تغذیه مناسب میتواند به تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد کمک کند و به وضعیت جسمانی مناسبتری بیانجامد. داشتن وضعیت جسمانی بهتر با کاهش فشارها و علائم ترک بازگشت به اعتیاد را کاهش میدهد. به نوعی تغییر سبک زندگی از نکات مهم بعد از ترک اعتیاد است. فرد بهتر است رژیم غذایی ناسالم، روزمرگی و اتلاف وقت همیشگی، سست عنصری و بی برنامگی اش را کنار بگذارد و مسیر جدیدی برای زندگی درپیش بگیرد. این تغییرات با چالش هایی همراه است و فرد به کمک مشاور و روانشناس نیاز دارد.
بایدهای بعد از ترک اعتیاد
بعد از ترک اعتیاد، جسم شما به تقویت بیشتری نیاز دارد. انواع مواد مخدر که تا پیش از ترک، مشکلات جسمانی فرد را تا حدودی پنهان میکرد دیگر وجود ندارد، در نتیجه این مشکلات خود را نشان خواهند داد. تغذیه مناسب به همراه ورزش و استراحت کافی، نقش مهمی در تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد ایفا میکند. برای تقویت بدن خود می توانید از دستور العمل های زیر پیروی کنید:
1- ورزش روزانه برای تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد
ورزش روزانه و منظم انرژی بدن و اعتماد به نفس را بالا میبرد و روحیه و خلق فرد را بهبود میبخشد. ورزش منجر به کاهش استرس و تخفیف علائم افسردگی بعد از ترک اعتیاد میشود. ورزش همچنین میل به مصرف مجدد را کاهش میدهد. باید توجه کنید که ورزش به تنهایی نمیتواند وسوسه مصرف را از بین ببرد و مانع از عود مجدد اعتیاد شود؛ به همین دلیل برای جلوگیری از بازگشت باید تحت نظر متخصص باشید. برای داشتن برنامه ورزشی مناسب لازم نیست از همان ابتدا فعالیت جسمی طولانی داشته باشید. شما میتوانید با 10 دقیقه ورزش روزانه آغاز کنید و به تدریج به زمان آن بیفزایید.
2- نوشیدن آب کافی
لازم است حداقل روزی 8 لیوان آب در روز بنوشید. آب میتواند به تخلیۀ مواد سمی کمک کند و آسیبی که در اثر اعتیاد به دستگاه گوارش شما وارد شده است را جبران نماید. نوشیدن یک لیوان آب قبل از وعدههای غذایی به این هدف کمک میکند. همچنین یبوست و مشکلات گوارشی ایجاد شده در اثر اعتیاد را از بین میبرد.در کل مایعات مفید مانند شیر هم به دلیل اثرات سم زدایی آن برای ترک و پس از آن توصیه می شود. برای اطلاعات بیشتر در مورد شیر برای ترک اعتیاد کلیک کنید.
3- مصرف وعده های کوتاه و منظم
در زمان بعد از ترک مواد مهم است که همواره خود را سیر نگه دارید. شما باید سعی کنید در فواصل دو تا چهار ساعت وعده غذایی داشته باشید. این کار باعث میشود تا قند خون ثابت بماند و بدن شما بهتر بتواند در برابر سایر مشکلات جسمانی مقاومت کند. در صورتی که امکان مصرف وعدههای غذایی برایتان وجود ندارد، توصیه میشود تنقلات مغذی مثل آجیل همراه خود داشته باشید و در طول روز مصرف کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر، مقاله غذاهای مفید برای ترک اعتیاد را مطالعه نمایید.
4- اصلاح عادات غذایی
تغییر هر عادتی از جمله عادتهای غذایی نیز مانند ترک مواد مخدر باید به صورت تدریجی یا با جایگزین کردن عادتی جدید انجام شود. برنامه غذایی بعد از ترک باید به تدریج و با جایگزینی برخی مواد به جای بعضی دیگر تغییر کند.
ممکن است با توجه به شرایط و وضعیت جسمانی افراد پزشک داروهای ترک اعتیاد تجویز نماید. در این صورت استفاده از این داروها نیز می تواند در تقویت بدن و کاهش مشکلات جسمی موثر باشد.
نباید هایی برای تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد
در دوره بعد از ترک بهتر است از مصرف برخی مواد غذایی پرهیز شود که عبارتند از:
1- تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد | دوری از چربی های اشباع شده
این نوع از چربیها در روغنهای جامد و فست فودها بیشتر یافت میشود. مصرف این چربیها باعث مشکلات گوارشی و رودهای شده و در طولانی مدت میتواند باعث بروز مشکلات قلبی نیز بشود. از آنجایی که مصرف مواد خود اختلالاتی در سیستم گوارش و سیستم قلبی و عروقی ایجاد میکند، مصرف غذاهای دارای چربی پس از ترک مشکلات شما را تشدید خواهد کرد. خود اعتیاد عوارض جسمانی زیادی بر بدن فرد وارد کرده و سلامت جسم را تحلیل برده است. بنابراین دوری از هر نوع مواد غذایی که مشکلات جسمی ایجاد می کند، بسیار مهم است. برای اطلاعات بیشتر در مورد تاثیر مواد مخدر بر بدن کلیک کنید.
2- مواد کافئین دار مانند قهوه و نسکافه
مصرف بیش از دو فنجان در روز به خاطر خاصیت محرک این ماده تأثیراتی بر خلق میگذارد که میتواند فرد را به وسوسه مصرف مجدد مواد دچار کند. لازم است این مواد با چای یا موارد مشابه جایگزین شود. در صورتی که فرد نمیتواند بدون مصرف قهوه روز خود را سپری کند، بهتر است که مصرف آن را کاهش دهد. اعتیاد به کافئین برای کسانی که سابقه مصرف مواد مخدر دارند می تواند مشکلات جدیدی ایجاد نماید. از این رو لازم است پس از ترک اعتیاد تا حد امکان از محرک ها پرهیز کنید.
3- قند و شکر و غذاهای بسیار شیرین
این مواد انرژی زیادی را برای بدن تأمین میکنند اما مواد مغذی کمی دارند. این مسأله باعث میشود فرد احساس سیری کند اما نیاز خود به مواد غذایی را دریافت نکند. پس از ترک اعتیاد باید مصرف این مواد را به حداقل برسانید و از غذاهای مغذی استفاده نمایید. تغذیه سالم بعد از ترک هم انرژی از دست رفته بدن را جبران می کند و هم از بیماری جلوگیری می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تغذیه سالم کلیک کنید.
4- فرآورده های بسته بندی شده
فرآورده های بسته بندی شده آب بدن را کم میکنند و تأثیر منفی در فرایند بهبودی دارند. به جای مصرف مواد غذایی بسته بندی میتوان انواع تازه همان ماده غذایی را مصرف کرد. ذکر این نکته مهم است که فرد پس از ترک برای بازسازی قوای از دست رفته خود بهتر است بیشتر از قبل توجه به تغذیه خود کند و هر مواد غذایی را استفاده نکند. بر اثر مصرف مواد مخدر بدن با کمبود ویتامین و مواد مغذی روبرو می شود. از این رو لازم است با تغذیه سالم و جذب ویتامین ها بازپروری شود. پیشنهاد می شود برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مقاله قرص جوشان برای ترک اعتیاد را مطالعه فرمایید.
برای ترک اعتیاد موفق لازم است که بعد از فرایند سم زدایی و ترک نیز برای مدتی با یک فرد متخصص در ارتباط باشید تا از مصرف دوباره مواد مخدر جلوگیری کرده و برای تقویت و بهبودی بهتر نیز یاریتان کند. ترک اعتیاد به راحتی امکان پذیر نمی باشد و با چالش های زیادی همراه است.
سوالات متداول
-مولتی ویتامین برای ترک اعتیاد مفید است؟
بله شما میتوانید با نظر متخصص، روزانه یک عدد قرص مولتی ویتامین مصرف نمایید. توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد آن میتواند برای بدن مضر باشد.
-نوشیدنیهای مفید برای تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد کدامند؟
آب میوههای طبیعی بدون افزودنی به همراه آب از بهترین نوشیدنیهای برای تقویت بدن هستند که علاوه بر کمک به سم زدایی، به کاهش احساس خستگی و بی حالی نیز کمک میکنند.
——————————–
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
—————-
منبع:www.etiad.org