همه انسانها به انجام فعالیت یا مصرف مادهای خاص عادت میکنند، ولی از این طریق صدمهای به خود شخص یا دیگران وارد نمیکنند، زیرا هر زمانی که شخص اراده کند میتواند مصرف ماده یا انجام فعالیت را کنار بگذارد. تفاوت اصلی میان عادت و اعتیاد این است که در اعتیاد مصرف ماده یا انجام رفتار خاص با وجود زیان و پی آمد منفی کماکان ادامه پیدا میکند.
اعتیاد:
با مسائل روانی و جسمی همراه است. فرد به دلیل ابتلا به بیماری اعتیاد، اراده خود را از دست داده و علیرغم آگاهی از پی آمد های زیان بار مصرف مواد مخدر همچنان به مصرف آن ادامه می دهد.
عادت:
با آگاهی و انتخاب همراه است و شخصی که عادت به مصرف ماده یا رفتاری خاص دارد هر زمان که اراده کند میتواند دست از عادت خود بردارد.
انواع اعتیاد:
اعتیاد به دو دسته کلی تقسیم میشود، اعتیاد به مواد اعتیادر آور و اعتیاد رفتاری
اعتیاد به مواد مخدر:
اعتیاد به تریاک، اعتیاد به شیشه، اعتیاد به هروئین، اعتیاد به ماری جوانا، اعتیاد به مواد استنشاقی و سایر مواد اعتیاد آور
در اعتیاد به مواد مخدر وقتی مصرف مواد مخدر به یکباره و ناگهانی قطع شود نشانه خماری ایجاد می شود. اعتیاد به مواد اعتیاد آور با تولرانس یا همان سازگار شدن بدن با مواد اعتیاد مخدر همراه است و مصرف کننده برای رسیدن به نشئگی مرتب میزان مصرف مواد را افزایش می دهد. اسهال، لرزش، تهوع یا دل پيچه و لرزش دست از علائم رایج خماری در اعتیاد به مواد مخدر هستند.
اعتیاد های رفتاری:
اعتیاد به کار، اعتیاد به قمار، اعتیاد به غذا، اعتیاد به اینترنت و سایر اعتیاد های رفتاری
اعتیاد رفتاری ، الگوهای رفتاری هستند که چرخه ای مشابه اعتیاد به مواد مخدر دارند، اول اینکه شخص (معتاد رفتاری) از انجام یک رفتار احساس لذت میکند و از آن رفتار به عنوان روشی برای بهبود تجارب زندگی ، تحمل استرس و اضطراب استفاده میکند. در اعتیاد رفتاری مانند اعتیاد به مواد مخدر شخص معتاد روابط خود را قربانی اعتیادش میکند. شواهد نشان می دهد که اعتیاد رفتاری مانند اعتیاد به مخدرها در فعالیت عادی مغز اختلال ایجاد میکند
اعتیاد چطور عمل میکند؟
همانگونه که خواندیم وابستگی به مواد اعتیاد آور نوعی اختلال در سیستم عصبی انسان با ریشههای اجتماعی، خانوادگی، روانی است.
سلول عصبی که در بدن انسان وظیفه انتقال پیام و احساسات را دارد نورون نامیده میشود، به عنوان مثال نورون دست انسان وظیفه انتقال پیام گرما، سرما، زبری و دیگر احساسات به مغز دارد. هر نورون وظیفه دریافت و انتقال پیام مخصوص به خود را دارد، نورون موجود در مرکز بینایی و شبکیه چشم، وظیفه دریافت و انتقال و مخابره محرک نوری را دارد، و مغز با جمع آوری و تحلیل پیغامی که از نورونهای مرکز بینایی در یافت کرده تصاویری که میبینم را میسازد.
نورون های سیستم عصبی، پیام های مربوط به احساس انسان را تولید میکنند و انتقال میدهند، احساساتی مانند: شادی، سعادت و موفقیت یا غم، افسردگی و شکست. همانطور که نورون مرکز بینایی با نوری که از بیرون دریافت میکند تحریک میشود، نورونی که وظیفه انتقال احساسات را دارد با مواد شیمایی مانند آدرنالین، دوپامین، سروتونین و اندورفین که احساس هرکدام متفاوت است تحریک می شوند.
با رسیدن به هر موفقیت یا پرداختن به اموری که احساس لذت و خوشحالی را در انسان ایجاد کند، مواد شیمیایی خاص آن احساس در بدن تشرح میشود که مقدار آن بستگی به درک شخص از انداره لذت یا احساس دارد، بخش های مختلفی در مغز و سیستم عصبی مسئول ترشح این مواد هستند.
مغز انسان با استفاده از ساز و کار سیستم عصبی و شیمیایی، قدرت خاصی در کنترل شرایط روزمره زندگی دارد، در شرایطی که انسان از نظر روانی یا جسمانی در فشار و استرس باشد، مغز با ترشح مواد شیمایی شرایط را کنترل می کند. به عنوان مثال در صورتی که تصادفی اتفاق بیافتد و بدن دچار شکستگیهای متعدد شود و مغز پیغامهای درد شدید را از اندامهای متفاوت بدن دریافت کند که درک شدت درد خارج تحمل انسان باشد، در این شرایط مغز با ترشح این مواد در خون، سیستم عصبی انتقال درد را از کار میاندازد و شخص به اصطلاح به شوک میرود تا هیچ دردی را احساس نکند.
استفاده از هر نوع مخدر، میزان زیادی از موادی مانند آدرنالین، دوپامین، سروتونین و اندورفین که مسئولیت انتقال احساساتی مانند درد، شادی یا رضایت دارند را وارد بدن انسان میکند که به سرعت احساس سرخوشی زیادی به مصرف کننده دست میدهد یا درد و رنج مصرف کننده را تسکین میدهد.
با ورود این مواد به بدن مصرف کننده، تولید کنندههای اصلی این مواد که بخش های مختلف مغز هستند با میزان زیادی از موادی مانند سروتونین در خون مواجه می شوند که آنها تولید نکرده اند و فرد با مصرف مواد اعتیاد آور آنها را وارد خون کرده است. در این حالت فعالیت این بخشها کاملا متوقف میشود.
با پایین آمدن میزان سروتونین فرد مصرف کننده دچار احساسات شدید منفی مانند افسردگی، شکست و درد میشود و برای رهایی از این احساسات، مجدد به مصرف مواد مخدر روی میآورد. این روند بسته به نوع مخدر که شخص مصرف میکند بین ۸ تا ۱۲ ساعت متغیر است.
با تکرار این روند و بالا رفتن میزان مصرف، تولیدگنندگان اصلی موادی مانند سروتونین در بدن انسان هر بار ضعیفتر میشوند و دست از فعالیت برمیدارند، و به همین دلیل شخص مصرف کننده به مرور وابسته به مواد مخدر شده و دچار سوء مصرف مواد و در نهایت اعتیاد مزمن میشود.
———-
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
———
منبع:
axonclinic.com
-
ورود به سایت