تاثیر نیکوتین بر مغز و اعصاب بدلیل اینکه شدیداً اعتیادآور است، بسیار مخرب و ویرانگر می باشد. در حال حاضر سیگار کشیدن هنوز بالاترین رتبه را به عنوان قابل پیشگیری ترین علت مرگ در جهان دارد، بطوریکه در آمریکا سالانه ۴۸۰ هزار مرگ و میر به علت سیگار کشیدن گزارش می شود. با وجود اینکه نسبت به قدیم جمعیت بزرگتر از ۱۸ سال کمتری در جهان وجود دارد که سیگار می کشند ولی هنوز هم جمعیت آنها قابل ملاحظه است. برآوردهای مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها در ایالات متحده آمریکا تا سال ۲۰۱۵ نشان می دهد که ۱/۱۵ درصد از جمعیت بزرگسال یا تقریبا ۵/۳۶ میلیون بزرگسال سیگار می کشند.
نیکوتین اعتیادآور شدیدی است
نیکوتینی که با استنشاق کردن به ریه ها می رود، در فاصله بین ۷ تا ۱۰ ثانیه به گردش خون و از آنجا به مغز می رود. به محض این که نیکوتین به مغز رسید، تعدادی واکنش شیمیایی به راه می افتد که احساس لذت موقتی بوجود می آورد. اما این احساسات کوتاه مدت هستند و در عرض چند دقیقه کاهش می یابند. قرار گرفتن در معرض نیکوتین باعث تغییر عملکرد مغز می شود و به مرور که سطح نیکوتین در خون کاهش می یابد، فرد سیگاری احساس ناراحتی و تحریک می کند (شروع سندرم ترک نیکوتین). برای از بین بردن این ناراحتی، سیگاری ها سیگار دیگری را روشن می کنند و سپس دیگری و به همین ترتیب چرخه معیوب اعتیاد به نیکوتین ادامه می یابد. هر شخص سیگاری بخوبی می داند که یک سیگار هرگز کافی نیست و بعد از مدت اندکی به سیگار دیگری نیاز پیدا می کند.
جهت موفقیت در ترک سیگار برای مدت زمان طولانی، درک ماهیت اعتیاد نیکوتین و آنچه که برای از بین بردن آن لازم است، به شما کمک خواهد کرد. در حقیقت اغلب سیگاری ها زمانی که متوجه می شوند که به ماده ای معتاد شده اند، شگفت زده می شوند. بسیاری از سیگاری ها معتقدند که سیگار کشیدن فقط یک عادت بد است و چیزی است که زمانی که تصمیم گرفتند، به راحتی می توانند متوقف کنند. بیایید نگاهی به نحوه چگونگی تاثیر نیکوتین بر شیمی مغز بیافکنیم و فرآیند آموزشی ای را شروع کنیم که به ما کمک می کند تا یکبار و برای همیشه به جنگ اعتیاد رفته و پشت آن را به زمین بسابیم.
تصور کنیم که مغز ما همانند یک کامپیوتر است و مانند یک رایانه، اطلاعات را پردازش، ذخیره و از آنها استفاده می کند. در یک رایانه، اطلاعات از طریق سیم برق عبور می کند. انتقال اطلاعات یک فرآیند باینری است که سوئیچ ها آن را فعال یا خاموش می کنند. در مغز شما، نورون ها سلول هایی هستند که اطلاعات را ادغام می کنند و انتقال می دهند. هر نورون ورودی هایی را از هزاران نورون دیگر در مغز دریافت می کند و سپس این اطلاعات را پردازش کرده و هر تغییری که لازم باشد را قبل از برقراری پیام در سراسر بدن انجام می دهد.
زمانی که سیگنال ها از طریق نورون های فرد هدایت می شوند، گروهی از فرستنده های شیمیایی به نام انتقال دهنده های عصبی هستند که این پیام ها را بین نورون ها و سلول های دیگر انتقال می دهند. هر انتقال دهنده عصبی دارای خانواده خاصی از گیرنده ها است که تغییرات شیمیایی در مغز توسط هورمون ها و انتقال دهنده های عصبی، موجب تغییراتی در مابقی ارگانهای بدن می شود.
نیکوتین و استیل کولین
چون مولکول نیکوتین شبیه به انتقال دهنده استیل کولین است، به گیرنده های آن متصل می شود (بخصوص آنهایی که به گیرنده های نیکوتینی معروفند). بر خلاف استیل کولین، نیکوتین توسط بدن شما تنظیم نمی شود. این در حالی است که نورون ها معمولا مقادیر کمی از استیل کولین را تولید می کنند. نیکوتین بطور همزمان نورون های کولینرژیک را در بسیاری از مناطق مختلف مغز فعال می کند که بطور معمول این نورون ها توسط استیل کولین فعال می شوند. از آنجایی که تمام این تحریکات غیرمتعارف بدن شما باعث آزاد شدن استیل کولین می شود، منجر به افزایش فعالیت در مسیرهای کولینرژیک مغز می شود. فعالیت در مسیرهای کولینرژیک، بدن و مغز شما را فعال می کند و احساس می کنید دوباره انرژی گرفته اید.
نیکوتین و دوپامین
تحقیقات نشان داده است که نیکوتین، سطح دپامین را در مغز افزایش می دهد. دوپامین انتقال دهنده عصبی است که مسئول احساس لذت و بهزیستی است. تحریک نورونهای کولینرژیک همچنین باعث افزایش میزان دوپامین توسط سیستم لیمبیک می شود که مسیرهای پاداش در مغز را فعال می کند. این مسیر ها همان راه های پاداشی را در مغز فعال می کنند که سایر داروهای مخدر و محرک مانند کوکائین یا آمفتامین فعال می کنند. اگر چه فعالیت راه های پاداش در مصرق نیکوتین نسبت به دیگر داروها به میزان کمتری است.
هنگامی که مواد مخدر مثل کوکائین یا نیکوتین، مسیرهای پاداش را فعال می کنند، تمایل خود را برای استفاده از آنها دوباره تقویت می کند؛ زیرا احساس خوبی دارد. بنابراین این تاثیرات شدید نیکوتین در عرض چند دقیقه از بین می رود. به همین دلیل سیگاری ها باید روزانه دز مصرف خود را بطور متناوب ادامه دهند تا اثرات لذت بخش نیکوتین را حفظ کنند و از علائم ترک جلوگیری نمایند.
نیکوتین و گلوتامات
گلوتامات انتقال دهنده عصبی دیگری است که در یادگیری و حافظه دخیل است و ارتباط بین مجموعه نورون ها را افزایش می دهد. هنگامی که از نیکوتین استفاده می کنید، گلوتامات ممکن است یک حلقه حافظه از احساسات خوب شما ایجاد کند و میل بیشتری به استفاده از نیکوتین در اختیار شما قرار دهد.
نیکوتین و آدرنالین
هنگامی که فردی در معرض دود سیگار قرار می گیرد، نیکوتین موجود در این دود به سرعت در خون جذب می شود و در عرض 10 ثانیه بر مغز اثر می گذارد. در نتیجه هورمون آدرنالین که هورمون جنگ و گریز است، آزاد می شود. از نظر فیزیکی، آدرنالین میزان ضربان قلب و فشار خون را کاهش می دهد و جریان خون را به عضله قلب محدود می کند. وقتی این اتفاق می افتد، سیگاری ها دچار تنفس سریع و سطحی می شوند، طوریکه ضربان قلب مانند زمانی می شود که فرد در حال مسابقه است. همچنین آدرنالین به بدن دستور می دهد که گلوکز بیش از حدی را به جریان خون منتقل کند.
نیکوتین و انسولین
نیکوتین همچنین باعث آزاد شدن انسولین از لوزالمعده می شود. انسولین هورمونی است که مسئول حذف قند اضافی از خون فرد است. این در حالی است که فرد سیگاری را در یک وضعیت هایپرگلیسمی قرار می دهد. به این معنی که قند بیشتری از حد نرمال در خون فرد سیگاری موجود است. قند خون بالا به عنوان یک مهار کننده اشتها عمل می کند، بطوریکه سیگاری ها احساس می کنند که سیگار احساس گرسنگی را کاهش می دهد.
نیکوتین همچنین می تواند منجر به حساسیت به انسولین، مقاومت به انسولین و نیز افزایش خطر ابتلا به سندرم متابولیک، دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی عروقی شود. همچنین بر هورمونهای تیروئید، هورمون های هیپوفیز، هورمون های جنسی و هورمون های آدرنال نیز تأثیر می گذارد. مقاومت به انسولین در افراد سیگاری ممکن است بخاطر این باشد که نیکوتین، بدن را تحریک می کند تا سطح بالایی از آندروژن های آدرنال تولید کند. به عبارت دیگر همانطور که عنوان شد نیکوتین بر متابولیسم گلوکز بدن تاثیر می گذارد، منجر به هایپرگلیسمی می شود و سپس هایپرگلیسمی میتواند موجب مقاومت به انسولین شود.
مواد شیمیایی در سیگار
علاوه بر نیکوتین، دود سیگار از بیش از ۷۰۰۰ مواد شیمیایی سمی و قیر نیز تشکیل شده است. قیر که می تواند بین ۷ تا ۲۰ میلی گرم و یا بیشتر در هر سیگار متفاوت باشد، سیگاری ها را در معرض افزایش خطر سرطان ریه، آمفیزم و اختلالات برونش قرار می دهد. مونوکسیدکربن موجود در دود سیگار نیز احتمال بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد.
آژانس حفاظت محیط زیست به این نتیجه رسیده است که دود دست دوم سیگار باعث ایجاد سرطان ریه در بزرگسالان سیگاری و غیر سیگاری می شود و خطر بیماری های تنفسی در کودکان و مرگ ناگهانی نوزادان را افزایش می دهد.
همین الان سیگار را ترک کنید
آمارها نشان می دهند که فقط درصد کوچکی (حدود 7 درصد) از افرادی که سعی در ترک سیگار بدون حمایت دارند، یک سال بعد از آن در ترک باقی مانده اند. با این حال، افرادی که دارای برنامه ترک سیگار هستند که شامل آموزش در مورد اعتیاد به نیکوتین و یک گروه حمایتی نیرومند است، بسیار بهتر عمل می کنند. چه شما ترجیح دهید به تنهایی سیگار را ترک کنید یا اینکه برای کمک به ترک سیگار خود، از گروه های حمایتی ترک سیگار کمک بگیرید، این را بپذیرید که بهبود یافتن از اعتیاد به نیکوتین فرآیندی است تدریجی که نیاز به صبوری، زمان و پشتکار دارد.
ترک سیگار یک شبه اتفاق نمی افتد ولی با استقامت، رهایی از اعتیاد به نیکوتین عملی خواهد بود. این کار برای شما مزایایی را به ارمغان می آورد که به مراتب فراتر از آن چیزی است که احتمالا می توانید تصور کنید.
دود سیگار در محیط چه آسیب هایی دارد؟
استنشاق غیر فعال دود سیگار در مرگ ناشی از سرطان ریه و بیماری کرونری قلب افراد بزرگسال غیر سیگاری نقش دارد. هر سال حدود 3000 مرگ ناشی از سرطان ریه و 62000 مورد مرگ ناشی از بیماری کرونری قلب در بزرگسالان غیر سیگاری، به استنشاق غیر فعال دود سیگار نسبت داده می شود. در کودکان استنشاق غیر فعال سیگار در سندروم مرگ ناگهانی شیرخوار، تولد نوزادان کم وزن، عفونت های مزمن گوش میانی و بیماری های تنفسی (نظیر آسم، برونشیت و پنومونی) نقش دارد.
اهداف سازمان بهداشت ملی برای مقابله با دود سیگار چیست؟
دو هدف بهداشت ملی که بایستی تا سال 2020 محقق شود، عبارت هستند از:
کاهش مصرف سیگار در بین افراد بزرگسال به میزان 12 درصد.
کاهش نسبت افراد سیگاری در معرض محیط آلوده به دود توتون به میزان 45 درصد.
آیا هیپنوتیزم برای ترک سیگار مفید است؟
برای برخی بیماران، یک دوره جلسات هیپنوتیزم ممکن است مفید باشد. در این روش تلقیناتی در مورد مزایای ترک سیگار گفته شده است. همچنین از هیپنوتیزم برای ایجاد و تلقین مزه بد سیگار نیز استفاده شده است که طبق تحقیقات به عمل آمده این روش درمانی مفید بوده است.
———————————–
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
—————-
منبع:arga-mag.com