از زمان شیوع ویروس کرونا این سوال در میان مردم ایجاد شده که آیا با مواد مخدر می توان کرونا را درمان کرد و آیا معتادان به کرونا مبتلا می شوند؟ به همین دلیل هم عده ای با شایعه پراکنی دلایل مختلفی می آورند که معتادان به کرونا مبتلا نمی شوند.
شایعه
افرادی که تریاک و مشتقات آن را استفاده میکنند، تحت هیچ شرایطی کرونا نمیگیرند. دلیل آن این است که کرونا یک ویروس یا باکتری زنده نیست بلکه یک لیپید بیجان از جنس تماماً چربی است که هیچ دارویی برای آن نیست. از طرفی دیگر افرادی که بدنشان مرفین دارد، چربی سوز است. از افرادی که تاکنون در جهان به این بیماری مبتلا شدهاند، هیچکدام معتاد به تریاک نبودند.
تکذیب شایعه
مسعود مردانی متخصص بیماری های عفونی گفته است که معتادان به سیگار، قلیان و تریاک هیچکدام مصونیتی در مقابل کرونا ندارند و هر فردی که گفته آنها به کرونا مبتلا نمی شوند، کاملاً غیرعلمی و بی ارتباط صحبت کرده است. خواهش می کنیم با تبلیغی که برای الکل شد و عده ای جان خود را از دست دادند این کار نشود. اینها سوداگران مرگ هستند که این تبلیغات انجام می دهند.
همچنین رامین رادفر پژوهشگر و درمانگر اعتیاد نیز گفته است: تمامی معتادان به دلیل مصرف مواد مخدر از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردارند که البته ضعیف بودن سیستم ایمنی در معتادان تزریقی بیشتر از دیگر معتادان است، اما به طور کلی پایین بودن سیستم ایمنی بدن معتادان باعث میشود آنها در برابر بیماریهای عفونی نسبت به افراد عادی به شدت آسیبپذیرتر باشند. به طور مثال بیماری عفونی مانند سل که سرعت انتقال و مسری بودن آن به مراتب از ویروس کرونا و ویروسهای تنفسی دیگر کمتر است، میان مصرفکنندگان مواد مخدر بیشتر از افراد عادی است. اگرچه معتادان از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردارند و بروز عوارض و علائم در آنها بیشتر است اما با این وجود آنها دسترسی مطلوبی به خدمات بهداشتی و مراقبتی ندارند و در صورتی که به ویروس کرونا مبتلا شوند، میزان مرگ و میر در آنها به مراتب بالاتر از جمعیت عادی خواهد بود.
البته باید اذعان داشت که معتادان بیخانمان و کارتنخواب، مصرفکنندگان پرخطری هستند که بهصورت جمعی در پاتوقها، مواد مصرف میکنند و معمولاً هم از پایپ و لوازم مصرف مواد بهصورت اشتراکی استفاده میکنند. ضمن اینکه تغذیه مناسبی ندارند، بهداشت فردی را رعایت نمیکنند و به خاطر مصرف مواد دچار مشکلات نقض ایمنی هستند. به همین دلایل اگر فردی در میان آنها به ویروس کرونا آلوده شود این بیماری بین همه آنها منتشر میشود.
مواد مخدر بر قسمتهای خاصی از بدن تأثیر میگذارد و در کنار آن باعث آسیب کلی به بدن و کارکردهای آن میشود. افزایش احتمال ابتلا به انواع بیماریها و عفونتها از جمله مشکلاتی است که در پی کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن ایجاد میشوند. علاوه بر این خماری ناشی از عدم مصرف مواد نیز میتواند منجر به اسهال، استفراغ، تغییرات خلقی و رفتاری شود.
تاثیر «سیگار» و «سیگارهای دیجیتال» در ابتلا به کرونا
بنابر اظهارات معاون پژوهشی موسسه کادراس، چندی پیش نیز مدیر مرکز تحقیق کنترل و آموزش درباره تنباکو در دانشگاه کالیفرنیای آمریکا نیز اظهار کرد که «سیگار» و «سیگارهای دیجیتال» نیز در ابتلا به کرونا بسیار موثر هستند؛ زیرا در حفره بینی و نای مژکهایی وجود دارد که مانع از ورود اجسام خارجی میشود و هنگام ورود اجسام مزاحم از طریق سرفه آن را به بیرون از حفره هدایت میکند، حال آنکه مصرف «سیگار» و «سیگارهای دیجیتال» باعث از بین رفتن این مژکها خواهد شد و در این زمان فرد در برابر موادی که از بیرون وارد سیستم تنفسیاش میشود، بسیار آسیبپذیرتر خواهد شد.
مدیر مرکز تحقیق کنترل و آموزش درباره تنباکو همچنین اظهار کرده است که براساس بررسیها، تعداد قابل توجهی از مبتلایان به ویروس کرونا که سنشان کمتر از ۳۰ سال بوده و در بیمارستان بستری شدهاند، سابقه مصرف سیگار در آنها وجود داشته است. همچنین گفته شده است که در مصرفکنندگان «سیگار» و «سیگار دیجیتالی»، ۱۴ برابر بیشتر احتمال ابتلا به کووید-۱۹ وجود دارد.
تاثیر داروها و مواد روانگردان در ابتلا به کرونا
از آنجایی که گل یا کانابیسها ماده محرک محسوب میشوند، باید توجه کرد که مصرف آن باعث افزایش میل به تحرک در فرد میشود و طبیعتا این افراد برای تخلیه انرژی خود علاقهمندند از محیطی که در آن حضور دارند خارج شوند. معمولا این افراد نسبت به شرایط خودقرنطینگی و فاصلهگذاری اجتماعی بیاهمیت هستند. البته مصرفکنندگان قرصهای روانگردان نیز همین علائم را دارند. به طور کلی داروها و مواد محرک باعث میشود افراد نسبت به شرایط موجود بیاهمیت باشند.
مصرفکنندگان شیشه بسیار بیشتر از افراد عادی در معرض خطر مرگ ناشی از کرونا هستند.
———-
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
———
منبع:www.tabnak.ir/