معنویت مرحله ای است که در آن معنا ، امید ، آسایش و آرامش درون را در می یابیم. بسیاری از افراد از طریق اعتقادات مذهبی به آن دست می یابند.
برخی آن را از هنر و ارتباط با طبیعت مثلا تماشای یک دریای آرام و زیبا دریافت می کنند.
و بالاخره گروهی هم آن را در روابط اجتماعی ، یا اصول و ارزش هایشان می یابند.
یکی از تاثیرات مهم معنویت در زندگی ، ارتقاء سلامت است. بی تردید همه می پذیریم که حفظ سلامت مستلزم تغذیه مناسب ، ورزش و استراحت کافی ، و پرهیز از عادات غلط مانند سیگار کشیدن است اما باورهای ما نیز بر سلامت و طول عمرمان تاثیر میگذارد.
مطالعات نشان داده اند که گرایشات معنوی قوی و نگرش مثبت موجب ارتقای سلامت میشود و بیمارانی كه گرایشهای معنوی قوی دارند به بهبود خود از بسیاری بیماریهای مزمن مانند فشار خون بالا ، بیماری قلبی و بهبودی پس از جراحی كمك میكنند.
همانطور که اشاره شد معنویت مرحلهای است كه طی آن افراد ، معنای زندگی را درك میكند. این معنا چیزی فراتر از خودشان است. در واقع معنویت همان چیزی است كه آرامش و امنیت خاطر را فراهم میكند.
این احساسی است كه به واسطه آن خود را متصل به چیزی فراتر از خود، میتوان یافت. منشا معنویت هر چه باشد فوائد گستردهای بر سلامت افراد خواهد داشت.
افرادی با باورهای مذهبی یا معنویت به واسطه بهره مندی از آرامش درونی کمتر به محركها پاسخ استرسی می دهند.
از طرفی سلامت روح و روان به ایجاد نگرش مثبت کمک می کند و این به نوبه خود احساس درد را كاهش میدهد.
گفته می شود معنویت و رفتارهای مذهبی با كند شدن روند بیماری آلزایمر ارتباط دارد.
همچنین طول عمر افرادی كه در برنامهها و فعالیتهای مذهبی حضور دارند بیشتر است.
بر اساس مطالعات انجام شده باور های مذهبی قوی در افزایش توان جسمی كسانی كه تحت عمل احیای قلب قرار میگیرند نیز موثر است حتی تاثیر این باورها در ترک اعتیاد هم به اثبات رسیده است.
ارتباط معنویت با سلامت
شاید کسی دقیقا از چگونگی ارتباط معنویت با سلامت آگاه نباشد اما عقیده بر این است که بدن ، ذهن و روح با یکدیگر ارتباط دارند.
برخی تحقیقات نشان می دهد فاکتورهایی مانند باور های مثبت ، آسایش و توانمندی که از اعتقاد ات مذهبی ، مدیتیشن و دعا بدست می آیند ، اثر شفا بخش دارند و باعث بهبود می شوند.
ارتقاء سلامت روانی ممکن است بیماری را درمان نکند اما حس بهتری را در بیمار ایجاد کرده در رویارویی با بیماری و حتی مرگ به او کمک می کند.
در مورد ارتباط معنویت و سلامت ، دو نظریه کلی مطرح شده است. اولین مورد پاسخ تمدد اعصاب گفته میشود.
مبنی بر این كه اگر بدن در حالت آرامش قرار گیرد ، ضربان قلب ، فشار خون و میزان تنفس پایین میآید كه این امر پاسخ استرس را در بدن كاهش میدهد. نظریه دیگر این است كه معنویت بر عملكرد سیستم ایمنی تاثیر میگذارد.
معنویت ، ایمان ، حضور در مكانهای مذهبی عملكرد سیستم ایمنی را به طریقی كه قابل سنجش باشد مانند افزایش گلبولهای سفید خون بهبود میبخشد.
در مورد سلامت ، زمانی كه بدن احساس امنیت میكند و در آرامش قرار دارد ، سیستم عصبی قادر است آرامش خود را حفظ نموده و طبیعی باشد بنابراین سیستم ایمنی قادر است بهتر عمل كند. در واقع در این حالت همه اعضای بدن در مقابله با بیماریها موفقترند.
راهکارهای ارتقاء سلامت روح و روان
اگر می خواهید سلامت روح و روان خود را بهبود بخشید ، باید از اصولی پیروی کنید. بیاد داشته باشید انسان ها با هم فرق دارند و شاید هر یک به دستورالعمل متفاوتی در این زمینه نیاز داشته باشند. پس اصولی را که می دانید برای شما مناسب تر است دنبال کنید.
– آنچه را که می تواند منشا آرامش درونی ، آسایش خیال ، قدرت ، و عشق در زندگی شما باشد بشناسید.
– هر روز زمانی را به انجام اموری که به ارتقاء معنویت شما کمک می کند اختصاص دهید. این امور شامل خدمات اجتماعی یا فعالیت های داوطلبانه ، دعا کردن ، مدیتیشن ، خواندن سرودهای مذهبی ، مطالعه کتابهای الهام بخش ، قدم زدن در طبیعت و مشاده زیبایی های آن ، تفکر در سکوت ، و شرکت در فعالیت های مذهبی می شود.
– اگر به علت بیماری خاصی تحت درمان هستید ، پزشک خود را از باورها ، نگرانی ها یا مسائلی که استرس زا هستند آگاه کنید.
– به یاد داشته باشید بیماری زمانی رخ می دهد که محیط درونی بدن ما برای آن مهیا باشد و این محیط را خود ما با شیوه زندگی ، تغذیه و افکار نامناسب ایجاد می کنیم.
– بدن ، ذهن و اعمال ما تحت تاثیر افکار و احساسات ما قرار دارند. هر چه این افکار با معنویت بیشتری همراه باشند ، تاثیر آنها در رسیدن به سلامت روح بیشتر است.
– باور داشته باشید شما انسانی زیبا و برخوردار از روح و روانی زیبا هستید.
منبع : tebyan.net