علائم اعتیاد الکل
برخی از علائم الکلی بودن شامل استشمام بوی الکل از دهان فرد یا سطح پوست او، قرمزی چشمها و تهاجمی شدن رفتار فرد بهصورت غیرعادی (زود از کوره در رفتن) است. همچنین تغییرات ناگهانی در ظاهر فرد، تغییرات در شیوه قضاوت او درمورد مسائل مختلف و همچنین وضعیت بهداشت فردی، از علائم اعتیاد به الکل به شمار میآیند. مصرف الکل بیشاز اندازه باشد، میتواند اثرات مختلفی بر مردان، زنان، نوجوانان و افراد مسن داشته باشد.
از دیگر علائم اعتیاد به الکل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کمبود اشتیاق و علاقه فرد به انجام کارهایی که پیشازاین به انجام آنها عادت داشتهاند.
خسته، ناخوش و زودرنج به نظر رسیدن.
ناتوانی در نه گفتن به نوشیدنیهای الکلی.
اضطراب، افسردگی یا دیگر مشکلات روحی روانی.
مرموز بودن و مخفیکاری یا صادق نبودن.
چه کسانی بیشتر در معرض اعتیاد به الکل هستند؟
دلیل واحد و قطعی برای اعتیاد به الکل وجود ندارد و عوامل متنوعی میتوانند در ابتلای به آن نقش داشته باشند. در این میان برخی شرایط و عوامل هستند که احتمال ابتلا به اعتیاد به الکل را افزایش میدهند. این عوامل عبارتاند از:
بیشتر از ۱۵ وعده مصرف الکل در هفته برای مردان
مصرف بیشتر از ۱۲ بار الکل در هفته برای زنان
مصرف بیشتر از ۵ بار الکل در روز (حتی یکبار در هفته)
داشتن والدین مبتلا به اختلال مصرف الکل
داشتن سابقه بیماریهای روانی مانند افسردگی، اضطراب و شیزوفرنی.
همچنین عواملی مانند اعتمادبهنفس پایین و زندگی در خانواده یا جامعهای که مصرف الکل در آن رایج باشد.
اثرات مصرف زیاد الکل
از مهمترین اثرات سوءمصرف الکل مسمومیت الکل است که عوارض مختلفی را به همراه دارد. از جمله عوارض آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
لکنت زبان
بههمریختگی حرکات
خوابآلودگی
سردرد
حواسپرتی
ضعف حافظه
حالت تهوع و استفراغ
ازدستدادن هوشیاری
افکار مرتبط با خودکشی.
مصرف الکل سیستم اعصاب مرکزی شما را تحت تأثیر قرار میدهد. در برخی افراد اثر اولیه مصرف بیش از حد الکل، تحریک سیستم عصبی است. اما بعد از ادامه مصرف اعصاب شما به آن عادت میکنند.
اما مصرف زیاد الکل میتواند روی گفتار، هماهنگی ماهیچهها و مراکز حیاتی مغز شما تأثیر داشته باشد. مصرف بیش از حد مشروبات الکلی میتواند منجر به کما و مرگ شود. اگر در زمان مصرف الکل بهصورت همزمان از داروهای سرکوبکننده عملکرد مغز هم استفاده کنید، احتمال کم و مرگ بیشتر میشود.
عوارض اعتیاد به الکل برای سلامت جسمی
اعتیاد به الکل باعث بروز عوارض زیادی برای فرد الکی میشود. این عوارض هم جسمی و هم روانی هستند. اعتیاد الکل بیشترین تأثیر را روی کبد میگذارد. کبد از مهمترین اعضای بدن هستند و آسیب به کبد باعث بروز مشکلاتی در کل بدن میشود. در ادامه به مهمترنی عوارض جسمی اعتیاد الکل اشاره کردهایم:
۱. بیماریهای کبدی
مصرف زیادی الکل میتواند منجر به افزایش چربی کبد (کبد چرب)، التهاب کبد و در بلندمدت، تخریب و زخم شدن بافت کبد و سیروز کبدی شود.
۲. مشکلات دستگاه گوارش
اعتیاد به الکل باعث التهاب معده و زخم معده میشود. همچنین میتواند بر میزان جذب ویتامینهای B و دیگر مواد معدنی اثرات منفی بگذارد. علاوه بر اینها اعتیاد به الکل ممکن است آسیب به پانکراس یا التهاب آن را به همراه داشته باشد.
۳. اعتیاد به الکل و بیماریهای قلبی
فشارخون بالا و افزایش احتمال نارسایی قلبی یا سکته قلبی از اثرات مصرف زیاد الکل بر قلب و گردش خون است. حتی یکبار زیادهروی در مصرف الکل هم ممکن است باعث آریتمی جدی قلب بشود.
۴. الکلیسم و عوارض مرتبط با دیابت
مصرف الکل با آزادکردن گلوکز از کبد تداخل دارد و احتمال کاهش قند خون را افزایش میدهد. اگر شما مبتلا به دیابت باشید و خودتان از قبل برای کاهش میزان قند خون انسولین تزریق کنید، این حالت میتواند مشکلساز باشد.
۵. مشکلات چشمی (بینایی)
اعتیاد به الکل باگذشت زمان، میتواند باعث حرکات غیرارادی کره چشم (حرکات پاندولی کره چشم) و همچنین ضعیف یا فلج شدن عضلات چشم به دلیل کمبود ویتامین B1 (تیامین) شود. کمبود تیامین از اثرات اعتیاد به الکل است. این کمبود ویتامین میتواند با سایر تغییرات مغز مانند زوال عقل همراه باشد که اگر بهموقع درمان نشود برگشتناپذیر است.
۶. نقص هنگام تولد نوزاد در مادران الکلی
اعتیاد به الکل و بارداری، یک ترکیب شدیداً خطرناک است. مصرف الکل در دوران بارداری ممکن است باعث سقط جنین شود. الکلی که در دوران بارداری توسط مادر مصرف میشود از طریق جفت به جنین منتقل میشود. از جمله عوارض اعتیاد به الکل یا مصرف آن در دوران بارداری عبارتاند از:
سقط جنین
مردهزایی
طیف وسیعی از ناتوانیهای جسمی، رفتی و ذهنی مادامالعمر برای نوزاد.
به این گروه از آسیبها، اختلالات طیف الکلی جنین (FASD) گفته میشود.
اثرات مصرف زیاد الکل در بارداری بر جنین:
اعتیاد به الکل در دوران بارداری میتواند منجر به سندروم جنین الکلی شود. در این حالت فرزندی که به دنیا میآید مشکلات جسمی و رشدی مادامالعمری را پشت سر میگذارد. از جمله این مشکلات و عوارض میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
ویژگیهای غیرطبیعی در صورت.
کوچک شدن سایز سر.
کوتاهی قد (قد کمتر از میانگین نسبت به سن در تمام مراحل زندگی).
کمبود وزن بدن.
تناسب نامناسب.
مشکلات خواب در کودکی.
بیشفعالی.
حافظه ضعیف.
مشکلات بینایی یا شنوایی.
ناتوانی در یادگیری.
تأخیر در گفتار نسبت به دیگر نوزادان.
ناتوانی ذهنی یا ضریب هوشی پایین.
مشکلات قلبی، کلیوی و ضعف در استخوانها.
۷. آسیب به استخوانها
مصرف الکل در روند تولید استخوان جدید اختلال ایجاد میکند. این عارضه میتواند منجر به نازک شدن استخوانها (پوکیاستخوان) و افزایش خطر شکستگی شود. همچنین ممکن است به مغز استخوان که سلولهای خونی را تولید میکند آسیب برساند. این امر باعث کاهش تعداد پلاکتها میشود که ممکن است باعث کبودی و خونریزی شود.
۸. ضعف سیستم ایمنی بدن
اعتیاد به الکل و مصرف بیش از حد آن شرایط دفاع از بدن در مقابل بیماریهای مختلف را برای سیستم ایمنی سخت میکند. در این حالت فرد در معرض بسیاری از بیماریها بهویژه ذاتالریه قرار میگیرد.
۹. افزایش احتمال ابتلا به سرطانها
یکی از اثرات بلندمدت اعتیاد به الکل، افزایش احتمال ابتلا به بسیاری از سرطانهاست. اعتیاد الکل منجر به ایجاد سرطانهای دهان، گلو، کبد، روده و سینه در رد الکی میشود. البته باید بدانید که حتی مصرف متوسط و مناسب الکل هم میتواند احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
۱۰. اعتیاد به الکل و اختلالات عملکرد جنسی در مرد و زن
اعتیاد به الکل ممکن است منجر به اختلال عملکرد نعوظ در مردان و قطع شدن چرخه قاعدگی در زنان بشود.
موارد منع مصرف الکل
در برخی از شرایط یا موقعیتهای خاص بهطورکلی نباید نوشیدنیهای الکلی مصرف شوند. از جمله:
افراد با سن کمتر از ۲۱ سال.
افراد باردار یا کسانی که احتمال بارداری دارند.
حین رانندگی یا قبل از آن یا هر فعالیت دیگری که نیاز به هوشیاری و آگاهی دارد.
کسانی که بهتازگی اعتیاد به الکل را کنار گذاشتهاند یا کسانی که نمیتوانند میزان نوشیدن آن را کنترل کنند.
تشخیص اعتیاد به الکل
برای تشخیص الکلیسم در ایالات متحده، شرایط فرد باید با معیارهای انجمن روانپزشکی آمریکا (APS) در راهنمای تشخیص و آماری اختلالات روانی (DSM) مطابقت داشته باشد. این معیارها نشانگر وجود یک الگوی مصرف است که منجر به اختلال یا ناراحتی قابلتوجه شده باشد. برای تشخیص اعتیاد به الکل، باید وجود حداقل 3 مورد از معیارهای زیر در 12 ماه اخیر ثابت شود:
تحمل الکل: هر فردی برای رسیدن به حالت مسمومیت نیاز به مقدار زیادی الکل دارد. بااینحال آسیب کبدی باعث میشود الکل بهخوبی تجزیه نشود و این مقدار را کاهش میدهد. آسیب به سیستم اعصاب مرکزی هم ممکن است این میزان تحمل را کاهش دهد.
علائم ترک مصرف: وقتی فردی از مصرف الکل جلوگیری میکند یا مصرف آن را قطع میکند دچار حالاتی نظیر لرزش، بیخوابی، حالت تهوع و اضطراب میشود. در این حالت ممکن است فرد برای جلوگیری از این علائم مجدداً به مصرف الکل روی بیاورند و حتی بیشتر از قبل مصرف کنند.
تلاشهای ناموفق برای کاهش مصرف: افرادی که بهدفعات سعی میکنند مصرف الکل را قطع کنند ولی موفق نمیشوند. این افراد ممکن است به طور مداوم علاقه به ترک اعتیاد به الکل داشته باشند.
صرف زمان زیاد برای خرید و نوشیدن الکل: در این معیار فرد زمان زیادی را صرف تهیه الکل، مصرف آن و حتی بازگشتن کامل هوشیاری پس از مصرف الکل میکند.
کنارهگیری و انزوا: فرد از فعالیتهای تفریحی، اجتماعی یا شغلی که قبلاً در آنها شرکت میکرده، کنارهگیری میکند.
ماندگاری: فرد حتی با دانستن اینکه مصرف الکل از نظر جسمی و روانی به او آسیب میرساند، همچنان به مصرف الکل ادامه میدهد.
فراتر از قصد و نیت: فرد به مدت طولانیتر یا مقدار بیشتری از آنچه که قصد آن را داشته است، الکل مینوشد.
مراحل مختلف اعتیاد به الکل
فرد مبتلا به اختلال مصرف الکل یا الکلیسم مراحل مختلفی را طی میکند. این مراحل به شرح زیر هستند:
مرحله در خطر بودن: در این مرحله فرد در جمعها یا برای کاهش استرس و داشتن احساس بهتر الکل مینوشد. در این مرحله بدن خود را نسبت به میزان پایین الکل مقاوم میکنید.
مرحله اولیه اعتیاد به الکل: در این مرحله فرد به سمت تاریکی پیش رفته، بهتنهایی یا مخفیانه مشروبات الکلی مینوشد و زیاد به الکل و مصرف آن فکر میکند.
مرحله میانی الکلیسم: در مرحله میانی مصرف الکل از کنترل فرد خارج شده و باعث مشکلاتی در زندگی روزمره (کار، خانواده، امور مالی، سلامت جسمی و روانی) شده است. آسیب به اندامهای بدن ممکن است در آزمایشها دیده شود.
مرحله نهاییِ الکلی شدن: نوشیدن الکل در این مرحله تبدیل به بخش اصلی و مهم زندگی فرد شده و فرد آن را به غذا خوردن، سلامتی و شادی خود و اطرافیان ترجیح میدهد. اگر این مرحله ادامه پیدا کند، ناامیدی نسبت به زندگی، عوارض مربوط به اندامهای آسیبدیده و در نهایت مرگ را به همراه خواهد داشت.
الکلیسم و رابطه آن با سکس
از کتاب مقدس (انجیل) گرفته تا موسیقیهای امروزی، این مفهوم که الکل مانند نوعی معجون عشق عمل میکند از دیرباز وجود داشته است. این اعتقاد رایج است که الکل شما را آزاد میکند، تحریک میشوید و آماده عمل در رابطه جنسی میشوید. همچنین گفته میشود که باعث بهبود عملکرد جنسی در حین سکس میشود.
اما آیا الکل در واقع دارای اثر جنسی است؟ آیا نوشیدن آن ارگاسم شما را بهتر میکند یا فقط احساسات شما در حین ارگاسم را بیش از حد میکند؟
طبق تحقیقات مصرف الکل در خانمها رسیدن به ارگاسم را سختتر میکند، همچنین رطوبت واژن را هم کاهش میدهد. در مردان هم مصرف الکل برای سکس منجر به اختلالات نعوظ و تأخیر در انزال میشود. بهطورکلی مصرف الکل به دلیل کاهش سطح هوشیاری احتمال بارداری یا ابتلا به بیماریهای مقاربتی را بر اثر حواسپرتی یا عدم رعایت مسائل ایمنی بیشتر میکند.
خطر اعتیاد به سکس در فرد الکلی
اعتیاد به الکل و اعتیاد به سکس اغلب در کنار یکدیگر وجود دارد. این یک مشکل مهم است، زیرا هر یک از این دو اعتیاد، وضعیت دیگری را بدتر و آسیبرسانتر میکنند.
وابستگی به الکل و اعتیاد به سکس مشترکات زیادی دارد. علیرغم اینکه رابطه جنسی امری خوب و قانونی است، اما اعتیاد به آن مانند الکلی بودن میتواند برای زندگی افراد بسیار مضر باشد و اثراتی مانند انزوا و احتمالاً افسردگی را به همراه داشته باشد. هر دو این اعتیادها میتوانند منجر به رفتارهای نامعقول و خشونتآمیز شوند، چه نسبت به دیگران و چه خود. همچنین، وقتی این دو رفتار با هم جفت شوند، میتوانند یکدیگر را تقویت کنند و باعث میشوند افراد مبتلا در مواقعی که نمیتوانند از رابطه جنسی لذت ببرند، به مصرف الکل روی بیاورند و یا در صورت عدم دسترسی به الکل به دنبال رابطه جنسی باشند.
روشهای ترک اعتیاد به الکل (روشهای درمان الکلیسم)
درمان و ترک اعتیاد به الکل به روشهای مختلفی صورت میگیرد. اما همه این روشها یک هدف واحد دارند. هدف این درمانها این است که به شما کمک کنند مصرف الکل را به طور کامل ترک کنید. روشهای ترک الکل ممکن است مراحل مختلفی داشته باشد که عبارتاند از:
سمزدایی و ترک الکل برای ازبینبردن وابستگی بدن شما به الکل.
توانبخشی برای یادگیری مهارتها و رفتارهای مقابلهای جدید.
مشاوره در مورد مشکلات احساسی که ممکن است دلیل اصلی نوشیدن مشروبات الکلی شوند.
درمان دارویی برای کاهش علائم مشکلات و عوارض دیگری که به دنبال اعتیاد به الکل به وجود آمدهاند.
استفاده از داروهایی که به کنترل و ترک اعتیاد کمک میکنند. از جمله داروهایی که به درمان الکلیسم کمک میکنند میتوان به نالتروکسان، آکامپروسات و دی سولفیرام اشاره کرد. نالتروکسان فقط بعد از سمزدایی بدن فرد از الکل استفاده میشود. آکامپروسات هم به مغز کمک میکند تا به وضعیت شیمیایی خود همانند قبل از وابستگی به الکل بازگردد. دی سولفیرام هم باعث میشود فرد در اثر مصرف الکل دچار حالتهایی مانند تهوع، استفراغ و سردرد بشود.
بهترین روش ترک الکل
بهطورکلی چیزی به اسم بهترین روش برای ترک اعتیاد به الکل وجود ندارد اما برخی از روشها به دلیل عوارض کمتر و در دسترسبودن بهتر از مابقی هستند. برای اینکه یک ترک الکل موفق داشته باشید بهتر است:
برای تعیین دلیل مشروب خوردن خود وقت بگذارید و در خلوت خود یا با استفاده از کمک روانشناس به دلیل اصلی آن پی ببرید.
وقت خود را با افرادی که مشروب نمینوشند بگذرانید و از دوستانی که با آنها مشروب میخوردید، دوری کنید.
دسترسی به الکل را دشوار کنید. مشروبات الکلی را در خانه خود نگه ندارید و از فروشگاههای مشروبفروشی و میخانهها دوری کنید.
عادتهای مربوط به مصرف مشروبات الکلی را تغییر دهید. بهعنوانمثال، اگر معمولاً برای کاهش استرس مشروب مصرف میکردید، یک فعالیت دیگر را جایگزین آن کنید.
منبع:norocamp
————————–
درباره کلینیک
اولین مرکز درمان سوء مصرف مواد با مجوز رسمی از دانشگاه علوم پزشکی استان گیلان
کلینیک ترک اعتیاد پویان (سال تاسیس : 1385 )
دکتر سیده زهرا پیرو نذیری
ساعت کار صبح ها 9 الی 13 و عصر ها 17 الی 21
آدرس : رشت – خیابان مطهری – بین مسجد چهار برادران و سه راه حاجی آباد – ساختمان حکمت – طبقه 2
تلفن : 33330485 013 – 33341501 013
پست الکترونیک :info@pooyanclinic.ir
اینستاگرام : instagram.com/pooyan_clinic
-
طراحی سایت